Wykonanie

Jakiś czas oglądaliśmy z mężem program Ewa gotuje, a w nim Pani Ewa robiła babkę ziemniaczaną z
żeberkami..Wcześniej robiłam babeczki ziemniaczane i babkę ziemniaczaną, ale postanowiłam spróbować z
żeberkami..2 kg
ziemniaków1 kg
żeberek2
cebule3 ząbki
czosnku2
jajka1/3 szklanki grysikułyżka
tymiankułyżeczka
majerankusól,
pieprzłyżka
olejuŻeberka dzielimy na paski,
czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim
żeberka, posypujemy
tymiankiem oraz
solą i
pieprzem, wkładamy na pół godziny do lodówki.
Ziemniaki obieramy a następnie tarkujemy na drobnych oczkach, do masy dodajemy roztrzepane
jajka oraz grysik a także
majeranek oraz
sól i
pieprz, masę mieszamy.
Żeberka obsmażamy z każdej strony na łyżce
oleju, następnie dodajemy do nich posiekaną
cebulę i chwilkę smażymy, gdy
cebulka sie zrumieni
żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy masą ziemniaczaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1,5 godziny. [ pod koniec zdjęłam pokrywkę i ładnie babka się zapiekła] . Podajemy z kwaśną
śmietaną.

