Wykonanie
Przyszedł mi dziś do głowy bardzo fajny pomysł na obiad - żeby połączyć ugotowane i surowe
ziemniaki i usmażyć z nich placki. Niby to nic innego, niż placki ziemniaczane, jednak smakują zupełnie inaczej, są bardzo delikatne i naprawdę świetne. Polecam, spróbujcie, zwłaszcza z gęstą
śmietaną.


Składniki na ok. 10 placków :3 duże, ugotowane
ziemniaki3 duże, surowe
ziemniaki1
cebula1
jajko1 łyżka
mąki ziemniaczanejulubione
zioła, u mnie
majeranek i świeży
czosnek niedźwiedzi
sól,
pieprz do smaku
olej do smażeniaPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki (ugotowane i surowe) ścieram na grubej tarce.
cebulę i
zioła siekam drobno, dodaję do
ziemniaków razem z
jajkiem,
mąką i
przyprawami do smaku. Delikatnie wszystko mieszam, uważając by z ciasta nie zrobiła się zbyt zbita masa. Na średnio rozgrzany
olej wykładam łyżką dość duże i dość grube porcje ciasta, smażę placki po ok. 3 minuty z obu stron, przekładają je
łopatką (uwaga, są dość delikatne). Podaję z gęstą
śmietaną lub
jogurtem.

