Wykonanie
Od jakiegoś czasu chodził za mną ten przepis. Pamiętam jak jeszcze moja babcia przyrządzała takie ziemniaczane
kiełbaski. Są po prostu pyszne :) Polecam!!
Składniki:1 ½ kg
ziemniaków1
cebula2
jaja25 dag wędzonki2 ząbki
czosnkusól,
pieprz1 łyżeczka
majerankunaturalne jelito
olejWykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z
cebulą,
czosnek przepuszczamy przez praskę.
Wędzonkę drobno kroimy, wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Jelito naciągamy na lejek maszynki, przepuszczamy farsz przez maszynkę i formujemy
kiełbaski.
Układamy na blaszce posmarowaną
olejem i nakłuwamy
kiszkę ziemniaczaną w kilku miejscach. Wytworzonym tłuszczem podlewamy
kiełbaski podczas pieczenia.
Pieczemy w piekarniku około 1 , 5 godziny w temperaturze 170°.