ßßß Cookit - przepis na PLACKI MIĘSNO-ZIEMNIACZANE

PLACKI MIĘSNO-ZIEMNIACZANE

nazwa

Wykonanie

Placki mięsno-ziemniaczane to bardzo smaczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z ziemniaków.
Starte ziemniaki wzbogacone o mielone mięso ( u mnie mniej więcej proporcje 1/1) są nie tylko smaczne, ale i bardzo pożywne.
Można je zjadać z dodatkiem surówki, sosu czosnkowego czy np. ketchupu. Można je usmażyć wcześniej w domu, po czym odgrzać np. na grillu i szybka przekąska gotowa.
Składniki:
ok. 40 0g zmielonej łopatki
ok. 400g ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 łyżka mąki
ząbek czosnku
sól
pieprz
majeranek
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki ścieramy tak jak na tradycyjne placki, odciskamy ew. wodę. Dodajemy zmieloną łopatkę, jajko, startą na drobnych oczkach cebulę, posiekany ząbek czosnku oraz ulubione przyprawy: u mnie to sól, pieprz, majeranek. W celu lepszego połączenia się masy dodajemy 1 łyżkę mąki. Wyrabiamy całość na gładką masę. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie, podłużne placuszki i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron. Zjadamy gorące :)
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2016/04/placki-miesno-ziemniaczane.html