Wykonanie
Placki
mięsno-ziemniaczane to bardzo smaczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z
ziemniaków.Starte
ziemniaki wzbogacone o
mielone mięso ( u mnie mniej więcej proporcje 1/1) są nie tylko smaczne, ale i bardzo pożywne.Można je zjadać z dodatkiem surówki,
sosu czosnkowego czy np.
ketchupu. Można je usmażyć wcześniej w domu, po czym odgrzać np. na grillu i szybka przekąska gotowa.
Składniki:ok. 40 0g zmielonej
łopatkiok. 400g
ziemniaków1
cebula1
jajko1 łyżka
mąkiząbek
czosnkusólpieprzmajeranekolej do smażeniaWykonanie:
Ziemniaki ścieramy tak jak na tradycyjne placki, odciskamy ew.
wodę. Dodajemy zmieloną
łopatkę,
jajko, startą na drobnych oczkach
cebulę, posiekany ząbek
czosnku oraz ulubione
przyprawy: u mnie to
sól,
pieprz,
majeranek. W celu lepszego połączenia się masy dodajemy 1 łyżkę
mąki. Wyrabiamy całość na gładką masę. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie, podłużne placuszki i smażymy na
oleju do zrumienienia z obu stron. Zjadamy gorące :)