ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z czosnkiem i świeżym majerankiem

Placki ziemniaczane z czosnkiem i świeżym majerankiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj w mojej kuchni pachnie świeżym majerankiem i czosnkiem.
To zapach placków, które po raz pierwszy jadłam w Pecu pod Śnieżką, w Czechach,
małej, górskiej miejscowości w Karkonoszach.
Zapraszam na pyszne, aromatyczne, chrupiące placki ziemniaczane z czosnkiem i świeżym majerankiem.
Składniki:
1,3 kg ziemniaków
8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
posiekany pęczek świeżego majeranku
2 czubate łyżki mąki
jajko
1 czubata łyżeczka soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce.
Przekładamy na sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku.
Odsączone ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy.
Placki smażymy z obu stron na gorącym oleju, do momentu uzyskania efektu przyrumienienia.
Placki ziemniaczane z czosnkiem i świeżym majerankiem przygotowane według tego przepisu podaję same, bez dodatków. Ich smak i aromat zastępuje wszelkie sosy.
Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji kulinarnych:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/09/placki-ziemniaczane-z-czosnkiem-i.html