Wykonanie
Dzisiaj w mojej kuchni pachnie świeżym
majerankiem i
czosnkiem.To zapach placków, które po raz pierwszy
jadłam w Pecu pod
Śnieżką, w Czechach,małej, górskiej miejscowości w Karkonoszach.Zapraszam na pyszne, aromatyczne, chrupiące placki ziemniaczane z
czosnkiem i świeżym
majerankiem.
Składniki:1,3 kg
ziemniaków8 ząbków
czosnku przeciśniętych przez praskęposiekany pęczek świeżego
majeranku2 czubate łyżki
mąkijajko1 czubata łyżeczka
solipół łyżeczki mielonego
pieprzuolej do smażeniaWykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce.Przekładamy na sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku.Odsączone
ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy.Placki smażymy z obu stron na gorącym
oleju, do momentu uzyskania efektu przyrumienienia.Placki ziemniaczane z
czosnkiem i świeżym
majerankiem przygotowane według tego przepisu podaję same, bez dodatków. Ich smak i aromat zastępuje wszelkie sosy.Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji kulinarnych: