Wykonanie
Można placki ziemniaczane podawać z gulaszem, ale można też dodać
mięso do środka :) Przypomniały mi się z dawnych czasów, gdy zdarzało mi się dość często bywać za naszą południową granicą, "bramborowe" pyszne placki z
kiełbasą i
boczkiem. Do moich użyłam
fileta z kurczaka, więc nie są tak kaloryczne. Solidnie doprawiłam je granulowanym
czosnkiem firmy Skworcu, więc mają wyrazisty smak. Z surówką z
kapusty pekińskiej i
bazylii smakują pierwsza klasa!
Składniki na 2 osoby :3-4 spore
ziemniaki1 pojedynczy
filet z kurczaka1 mała
cebula1
jajko2 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
czosnku granulowanego Skworcu1 łyżeczka
majerankusól,
pieprz do smaku
olej do smażeniaPrzygotowanie :
Mięso i
cebulę siekam w drobną kosteczkę, smażę je razem przez 2-3 minuty na niewielkiej ilości
oleju, po czym dodaję do startych na grubej tarce
ziemniaków. Dodaję
jajko,
czosnek,
majeranek,
mąkę i
sól i
pieprz do smaku. Mieszam, by powstała jednolita masa. Łyżką wykładam okrągłe placki na patelnię z rozgrzanym
olejem, smażę je z obu stron na rumiano. Podaję z surówką.Przepis autorski.