Wykonanie
Czasem już tak jest, że mamy ochotę na coś, ale do końca nie wiemy na co...
W moim przypadku najlepszym wyjściem są różnego rodzaju placki, placuszki, racuszki...
Dlatego dzisiaj proponuję Wam przepis na
chrupiące i
ziołami pachnące placki ziemniaczane!
Do ich przygotowania nie potrzebujemy zbyt wielu składników ani czasu.
Prosto, szybko i smacznie! :)
Potrzebujemy (porcja na 6 dużych placków):
5-6 sporych
ziemniaków1
cebulę2-3 łyżki
mąki pszennej1
jajkosólpieprzmajeranektymianekolej do smażenia
Krok po kroku:
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Odstawiamy na chwilę, po czym wylewamy zgromadzoną
wodę.
Na tych samych oczkach trzemy
cebulę.
Do utartych
ziemniaków dodajemy
cebulę,
mąkę,
jajko i doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami. Dokładnie wszystko mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy
olej i łyżką kładziemy na nią duże placki, spłaszczamy je delikatnie.
Smażymy z obu stron po kilka minut, aż nabiorą złotego koloru.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie to zwykle
śmietana i
cukier ;)
Smacznego! :-)
Wypróbuj też Szwajcarskie placki ziemniaczane z
boczkiem ! :-)