ßßß
Potrzebujemy (porcja na 6 dużych placków):5-6 sporych ziemniaków1 cebulę2-3 łyżki mąki pszennej1 jajkosólpieprzmajeranektymianekolej do smażeniaKrok po kroku:Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Odstawiamy na chwilę, po czym wylewamy zgromadzoną wodę.Na tych samych oczkach trzemy cebulę.Do utartych ziemniaków dodajemy cebulę, mąkę, jajko i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wszystko mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy na nią duże placki, spłaszczamy je delikatnie.Smażymy z obu stron po kilka minut, aż nabiorą złotego koloru.Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie to zwykle śmietana i cukier ;)Smacznego! :-)Wypróbuj też Szwajcarskie placki ziemniaczane z boczkiem ! :-)