Wykonanie
Pomysł na nie powstał, jak to zwykle bywa, z potrzeby - zostało mi pół
kapusty pekińskiej do wykorzystania. Przerobiłam ją więc na delikatne, smaczne kotleciki. Myślałam jeszcze, żeby je podać z
sosem pomidorowym - jak sądzicie, będzie pasował?
Składniki na 8 sztuk :pół średniej wielkości
kapusty pekińskiej2 niewielkie
cebule2 ząbki
czosnku3 średnie
ziemniaki1
jajko3-4 łyżki
bułki tartejsól,
pieprzsuszone:
majeranek,
tymianekDodatkowo :
olej do smażenia
bułka tarta do panierowaniaPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki gotuję do miękkości, po czym duszę lub przeciskam przez praskę.
Kapustę siekam drobno, przekładam do miski, leciutko oprószam
solą i gniotę przez chwilę w dłoniach, by zmiękła. Odstawiam ją na 10 minut. W tym czasie podsmażam do zeszklenia
cebulę pokrojoną w kostkę. gotową przekładam do
kapusty razem z
ziemniakami i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Mieszam do połączenia, dodaję
jajko i
bułkę tartą, doprawiam do smaku
solą,
pieprzem i
ziołami. Masa będzie dość miękka, ale klejąca. Formuję okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Każdy panieruję w
bułce tartej, po czym smażę na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością
oleju. Przewracam je ostrożnie za pomocą drewnianej
łopatki. Usmażone (ok. 3 minuty z każdej strony) przekładam na chwilę na papier do odsączenia.