ßßß Cookit - przepis na Kanie faszerowane

Kanie faszerowane

nazwa

Wykonanie

Małe kanie są urocze. Najlepiej byłoby je zostawić żeby urosły i rozwinęły się, ale istnieje niebezpieczeństwo, że ktoś nam je sprzątnie sprzed nosa zanim będą większe. Można też delikatnie je wykręcić, razem z trzonkami i bulwą a w domu wstawić do wysokiego naczynia z wodą na dnie - wtedy jeszcze trochę urosną.
Jednak jeśli nie mamy możliwości bezpiecznie ich przetransportować można je zebrać i wykorzystać w ciekawy sposób. Pięknie wyglądają takie łebki w zamarynowane w słoiczkach. Można też świeże kapelusiki nadziać i udusić - będą pyszną przekąską.
składniki:
kilka/kilkanaście kań - małych, stożkowych, jeszcze nie rozwiniętych
mięso mielone z udźca indyka - po ok. 1 czubatej łyżeczce na grzyba, może trochę więcej na większe
kawałeczek marchewki starty na tarce
1/2 cebuli drobno posiekanej
odrobina posiekanej świeżej chili
2 - 3 łyżki mleka
masło klarowane
do smaku - sól, pieprz ziołowy, przyprawa ognista
bułka tarta
SOS - szalotka
masło
białe wino wytrawne
śmietanka słodka
przyprawy
sposób przygotowania: podałam wyżej mało precyzyjnie ilości składników, ale mięso miałam zmielone na kotlety i po prostu wykorzystałam trochę. Startą marchewkę podsmażyłam na 1 łyżeczce masła, razem z posiekaną drobno cebulką i chili, dodałam do mięsa. Doprawiłam do smaku, wymieszałam dokładnie dosypując 1 łyżeczkę bułki tartej i wlewając niewielką ilość mleka żeby masa nie była zbyt ścisła.
Grzyby po dokładnym oczyszczeniu i wyłamaniu trzonków wrzuciłam na 2 minuty do wrzącej wody a potem odcedziłam. Małą łyżeczką do każdego nałożyłam porcję farszu delikatnie go ugniatając. Stroną od faszerowania przyłożyłam kapelusze do bułki tartej. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła. Kładłam grzyby faszerowane panierowanym spodem do dołu i smażyłam aż się zrumieniły. Następnie dodałam jeszcze łyżeczkę masła i posiekaną drobno dużą szalotkę, chwilę smażyłam. Wlałam ok. 1/2 szkl. wina i dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut. Pod koniec dorzuciłam kwiaty cukinii bo miałam kilka na zbyciu - nie trzeba im dużo czasu - wystarczy 2 - 3minuty. Odkryłam patelnię, wyjęłam kwiaty a do grzybów dolałam kilka łyżeczek śmietanki i gotowałam aż sos zgęstniał, doprawiłam do smaku. Podałam po prostu z bułką.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/09/kanie-faszerowane.html