ßßß Cookit - przepis na Kurczę pieczone z farszem mięsno pieczarkowym

Kurczę pieczone z farszem mięsno pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Święta to czas biesiadowania i obfitości jedzenia, ale rzadko w te dni gotuję bo zwykle każdy podjada sobie kiedy i co chce z rzeczy przygotowanych wcześniej. Jednak na kurczę pieczone chętni są zawsze więc postanowiłam upiec ptaka czyli zrobić konkretny obiad .
Bardziej świątecznie powinna być gąska czy chociażby kaczucha, ale pierwsze były małe - 3 kilogramową gęsią to szkoda sobie głowę zawracać a na drugą jakoś nie miałam natchnienia. No i zdecydowanie z ptactwa u nas najbardziej lubiany jest kurczak. Tak więc zostańmy przy kurczaku.
czas przygotowania : 3 godziny
składniki na 6 - 8 porcji :
kurczak świeży - ok. 2 kg
300 g mięsa mielonego z udźca indyka
1 duża cebula
300 g pieczarek
4 czubate łyżki bułki tartej
ok. 3/4 szkl. mleka
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki masła klarowanego
do smaku - sól, pieprz ziołowy, czosnek suszony mielony
sposób przygotowania: kurczaka dokładnie umyłam i oczyściłam z resztek piór. Wycięłam gruczoł kuprowy i delikatnie usunęłam kości zostawiając tylko te mniejsze w skrzydłach i w podudziach. To nie jest trudne, ale potrzeba trochę cierpliwości. Pomogłam sobie ostrym nożem, ale większość pracy wykonałam po prostu rękami. Wyluzowanego kurczaka posoliłam i posypałam czosnkiem oraz pieprzem zarówno od środka jak i z wierzchu. Odłożyłam go na godzinę żeby przeszedł przyprawami.
FARSZ - pieczarki oczyściłam dokładnie i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Na dużej patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam cebulę, dodałam pieczarki i smażyłam je mieszając na dużym ogniu aż odparowała cała woda. Ostudziłam. Do miski włożyłam mięso czyli kawałek zmielonego udźca indyka, dodałam przesmażone pieczarki, bułkę tartą, mleka i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wszystko wymieszałam i doprawiłam do smaku solą oraz ziołowym pieprzem.
Tak przygotowany farsz włożyłam do środka tuszki kurczaka a otwory spięłam wykałaczkami i zasznurowałam kuchennym sznurkiem. Może się wydawać, że farszu zmieściłoby się więcej, ale nie można go nałożyć ciaśniej bo ptak popęka w czasie pieczenia. Tuszkę ułożyłam na blasze posmarowanej lekko tłuszczem. Piekłam 2 godziny w temp. najpierw 220 st. C przez 20 minut a potem zmniejszając ją do 180 st. C. Co jakiś czas polewałam wytworzonym sosem. Po upieczeniu zostawiłam na 15 minut przykrywając folią żeby mięso odpoczęło i dopiero wtedy pokroiłam na kawałki.
Na blachę wrzuciłam też pokrojone i obgotowane a potem doprawione ziemniaki - obgotowuję je przez 3 minuty a po odcedzeniu oprószam solą i pieprzem. Skrapiam też nieco oliwą i mieszam potrząsając garnkiem a potem piekę razem z kurczakiem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/12/kurcze-pieczone-z-farszem-miesno.html