Wykonanie
Dobrze doprawiony, aromatyczny... Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja podałam go na obiad, z
brązowym ryżem i surówką z czarnej
rzepy,
marchewki i
kiszonej kapusty.Składniki (na formę 12x19cm):35dag
mielonego mięsa z indyka20dag
pieczarekcebulałyżka
masłajajko (uczuleni mogą pominąć i dodać trochę
skrobi lub mielonego lnu)garść
natki pietruszkisólpieprzulubione
przyprawy i
zioła (u mnie:
mieszanka przypraw do
mięsa mielonego - naturalna, bez glutaminianu,
kurkuma,
czosnek niedźwiedzi,
lubczyk,
majeranek)3-4 łyżki
mąki gryczanej (można zastąpić inną lub
tartą bułką)
Pieczarki umyć, pokroić, poddusić w rondelku z dodatkiem
masła i pokrojonej
cebuli. Pod koniec duszenia dodać
sól,
pieprz i odparować nadmiar
wody.Do
mięsa wbić
jajo, dodać
sól,
pieprz,
mąkę, ulubione
przyprawy i pokrojoną
natkę pietruszki, wymieszać. Połączyć z
pieczarkami. Przełożyć do formy i piec ok. 40 minut w temp. 190 stopni.