Wykonanie
Placki te, należą do tego rodzaju dań, które łączą w sobie wszystko:
mięso,
ryż oraz warzywa. Wystarczy przygotować do nich jakąś prostą
sałatkę i już można je serwować na stół - w końcu cała reszta dodatków jest już w środku :)Składniki:( na 12 placuszków)450 g
pieczarek500 g
mięsa mielonego z
indyka1 torebka
ryżu1
cebulapęczek
natki pietruszki1
jajkołyżka
masła5 łyżek
bułki tartejolejłyżka
masłasólpieprzczosnek granulowany
imbir mielony
papryka słodka mielonaPrzygotowanie:
Pieczarki i
cebulę kroimy w kostkę. Smażymy je na łyżce
masła do czasu aż wyparuje z nich
woda.
Następnie siekamy
natkę pietruszki, dodajemy do
pieczarek i jeszcze chwilę smażymy. Na sam koniec doprawiamy
solą i
pieprzem.
Gotujemy
ryż i odstawiamy go do ostygnięcia. Łączymy
mielone mięso z indyka, z
pieczarkami i
ryżem.
Do masy na placki dodajemy 1 surowe
jajko oraz doprawiamy
solą,
pieprzem,
czosnkiem granulowanym,
imbirem mielonym i
słodką papryką. Następnie dodajemy 5 łyżek
bułki tartej i wszystko ze sobą wyrabiamy.
Masę odmierzamy łyżką i formujemy z niej pulpety. Następnie spłaszczamy je dłońmi, tworząc w ten sposób placuszki
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju, do zarumienienia
Po usmażeniu placuszki przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i gotowe :)
Tak jak wspomniałam na początku, placuszki dobrze komponują się razem z prostą
sałatką. Ja swoje zaserwowałam z bardzo szybkiej w przygotowaniu sałatki składającej się z mix-u
sałat do zakupienia w popularnej
sieci sklepów z sympatycznym owadem w logo:) (rzymska,
endywia frisee,
cykroia radicchio i
marchew),
pomidorków koktajowych, zielonych
oliwek i
kiełków brokuła. A wszystko to polane kremem balsamicznym.
Smacznego ! :)