Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKIW ubiegłym tygodniu zrobiłam jedno z ulubionych dań
Jacka –
pieczarki faszerowane. Pierwszy raz zrobiliśmy je podczas naszego I wspólnego Sylwestra 2006. Napadało wtedy tyle śniegu, że ledwo dotarłam z Polesia na Chojny… Nic nie
jadłam na obiad, bo Jacek zapowiedział, że
zrobi kurczaka pieczonego… Jak weszłam, powiedział, że już wstawia – za 20 minut będzie gotowy… hihi… nie wiedział biedny, że
kurczak się piecze ponad godzinę…
Pieczarki średnio nam wówczas wyszły, bo dodaliśmy za dużo
bułki tartej do farszu, a za mało
jajek… i farsz się rozpadał, ale były dość smaczne. Ulepszyłam przepis i teraz wygląda on tak:Składniki na dwie osoby:24 średnie
pieczarki250 g
mięsa mielonego z
indykacebulapół pęczka
natki pietruszkisól,
pieprz2
jajka2 łyżki
bułki tartejPieczarki dokładnie myjemy i obieramy. Wycinamy ogonki i blaszki i część środków, tak aby powstało około 1 cm zagłębienie. Przygotowujemy farsz. W malakserze kroimy drobno
cebulę i
natkę i dodajemy pozostałe składniki:
mięso,
jajka,
bułkę tartą i
przyprawy – mieszamy. Nakładamy farsz do wydrążonych
pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy surówkę. Może to być surówka z
marchewki i
selera z łyżką
majonezu. Świetnie komponuje się z
pieczarkami!
Gotowe danie wygląda tak: