Wykonanie
Kotlety mielone robię dość często. Po prostu je lubimy. Tym razem zrobiłam je specjalnie na prośbę mojego
męża, który zażyczył sobie je w zestawie z
marchewką z
groszkiem . Dla lekkiego złagodzenia nudy do mielonych kotletów dodałam podsmażonych
pieczarek.
500 g dobrego,
wołowego mięsa mielonego250 g brązowych
pieczarek, pokrojonych w kostkę1
cebula, posiekana1
jajko4 łyżki
bułki tartej plus dodatkowo do obtoczenia4 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól i grubo zmielony
pieprzNa
maśle podsmażamy
cebulę, dodajemy
pieczarki. Smażymy krótko.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy podsmażone
pieczarki,
cebulę,
jajko, 4 łyżki
bułki tartej,
natkę pietruszki,
sól i
pieprz. Całość dobrze wyrabiamy. Z
mięsa kształtujemy kotlety, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy z obu stron na
oleju.