Wykonanie
Wiecie kochani ,że
pieczarki posiadają właściwości zdrowotne i lecznicze?W uprawie
pieczarek nie stosuje się w ogóle substancji chemicznych.Jest to jedno z niewielu warzyw produkowane w 100% metodą naturalną.Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywnościcholesterolu i są nisko kaloryczne.Są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2.A poza tym są niedrogie i ogólnodostępne.Polecam dziś w takim razie tą smaczną przekąskę z
pieczarkami w roli głównej.
Składniki:8-10
pieczarek2
jajka1
cebula3-4 ząbki
czosnkułyżka
bułki tartejnatka pietruszkisól,
pieprzPieczarki dokładnie umyłam, obrałam ze skórki,odkroiłam z nich ogonki, które pokroiłam i podsmażyłam.
Cebulkę również drobno pokroiłam i podsmażyłam.
Ugotowałam
jaja, drobno posiekałam i wymieszałam zpodsmażonymi ogonkami z
pieczarek i
cebulką.Dodałam
natkę pietruszki, łyżkę
bułki tartej,delikatnie podsmażone starte ząbki
czosnku,
sól i
pieprz do smaku.Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
Kapelusze
pieczarek oprószyłam
solą i
pieprzem.I uzyskaną masą nakładałam ich wnętrza.
Pieczarki można posypać
serem mozzarellą bądź
parmezanem.
Piekarnik nagrzałam do 200 C i ułożyłam
pieczarki na blasze,wyłożonej papierem do pieczenia.Piekłam około 20-30 minut.
Smacznego!