ßßß Cookit - przepis na Krokiet z farszem pieczarkowym

Krokiet z farszem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Pyszny , to chyba najlepiej opisujący tą potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję 😉
Składniki :
6 bardzo ,cieniutkich naleśników , smażonych bez ,lub ze znikomą ilością tłuszczu ( nie podaję przepisu , bo chyba nie ma na świecie osoby , która by nie umiała piec naleśników )
0,5 kg pieczarek
2 cebulki średniej wielkości
2 łyżki masła
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
pieprz , sól do smaku
Pieczarki kroimy dość drobno . Cebulkę siekamy . Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę z wyciśniętym czosnkiem , jak już zmięknie , dokładamy pieczarki , solimy , dodajemy gałkę i smażymy mieszając co jakiś czas , aż wszystko będzie miękkie i rumiane . Odstawiamy do wystygnięcia . Następnie rozkładamy naleśnik , układamy na nim łyżkę zimnego farszu , pieprzymy i zawijamy- brzegi do siebie i w rulonik , jak dywan przed trzepaniem 😉 Jajka roztrzepujemy widelcem na miseczce lub głębokim talerzu i obtaczamy w nich krokiet , a następnie turlamy go w bułce tartej . Smażymy na średnio rozgrzanej patelni z obu stron , na złoty kolor . Gotowe – smacznego 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/krokiet-z-farszem-pieczarkowym