Wykonanie
Pieczarki uwielbiam, próbuje z nich stworzyć co rusz to nowe danie. Podawać je na rożne sposoby, tym razem postanowiłam zrobić z owych
pieczarek pasztet. W smaku powiedziałabym dobry, następnym razem dodam więcej
soli - bo jak się okazało dla mnie zbyt mało była wyczuwalna. Podaję ilości z których zrobiłam, lecz jeśli lubicie czuć słony posmak - dodajcie troszkę więcej;)
Składniki:1100 gram
pieczarek2
cebulepęczek
natki pietruszki2 łyżki
bułki tartej + łyżka do obsypania blachy1
jajkosól pieprz do smaku ( po około 1,5 łyżeczki)łyżka
masła do smażenia + 1łyzka do posmarowania blachy
Wykonanie:
Pieczarki "czyścimy" a właściwie "omiatamy" szczoteczką, obieamy, trzemy na tarce o grubych oczkach.Przekładamy na gorącą - suchą patelnię - pozbawiamy w ten sposób
pieczarek wody.Gdy płyn odparuje dodajemy
masło i pokrojoną w kostkę
cebulę.Podsmażamy do zeszklenia się
cebuli.Przekładamy ostudzone
pieczarki z
cebulą do melaksera, dodajemy
jajko bułkę tartą i posiekaną
natkę pietruszki - miksujemy.Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Blachę keksówke (małą) smarujemy
masłem obsypujemy brzegi i spód
bułką tartą. Przekładamy masę do blachy, wyrównujemy powierzchnie.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy około godziny - tryb - góra dół.Smacznego;)