Wykonanie
Poziom trudnościNa wielkanocny stół, na przystawkę, na sylwestrową lub karnawałową kolację i na weekendowe śniadanie – smakowite
jajka faszerowane.
Jajka faszerowane były bardzo popularną przekąską w okresie PRL-u, podawaną na wszelkich imprezach. Tak podanymi
jajkami, teraz również możesz zaskoczyć swoich gości.Składniki:6 ugotowanych na twardo
jajek1 łyżka
oliwy z oliwek2
cebule3
pieczarki2 łyżki
śmietany1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka
pieprzu½ pęczka
natki pietruszki2 łyżki
bułki tartej2 łyżki
masła klarowanegoSposób przygotowania:Obrane
cebule i
pieczarki drobno posiekać.
Na
oliwie z oliwek zeszklić
cebulę, dodać
pieczarki, posolić, popieprzyć, dusić do odparowania płynu, ostudzić.
Jajka przeciąć wzdłuż na połowy za pomocą
ostrego noża.
Wyjąć łyżeczką
jajka ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do
pieczarek.
Natkę posiekać i razem ze
śmietaną,
solą i
pieprzem dodać do
jajek.
Wszystko dobrze wymieszać.
Tak przygotowaną masą wypełnić wszystkie puste skorupki.
Rozgrzać na patelni klarowane
masło. Na talerz nasypać
bułkę tartą. Każdą skorupkę (część z masą) opanierować w
bułce tartej i przełożyć na gorącą patelnię.
Smażyć przez ok. 5-7 minut.
Jajka faszerowane można podawać na gorąco lub na zimno.
Smacznego!