ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Na wielkanocny stół, na przystawkę, na sylwestrową lub karnawałową kolację i na weekendowe śniadanie – smakowite jajka faszerowane. Jajka faszerowane były bardzo popularną przekąską w okresie PRL-u, podawaną na wszelkich imprezach. Tak podanymi jajkami, teraz również możesz zaskoczyć swoich gości.
Składniki:
6 ugotowanych na twardo jajek
1 łyżka oliwy z oliwek
2 cebule
3 pieczarki
2 łyżki śmietany
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
½ pęczka natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła klarowanego
Sposób przygotowania:
Obrane cebule i pieczarki drobno posiekać.
Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać pieczarki, posolić, popieprzyć, dusić do odparowania płynu, ostudzić.
Jajka przeciąć wzdłuż na połowy za pomocą ostrego noża.
Wyjąć łyżeczką jajka ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do pieczarek.
Natkę posiekać i razem ze śmietaną, solą i pieprzem dodać do jajek.
Wszystko dobrze wymieszać.
Tak przygotowaną masą wypełnić wszystkie puste skorupki.
Rozgrzać na patelni klarowane masło. Na talerz nasypać bułkę tartą. Każdą skorupkę (część z masą) opanierować w bułce tartej i przełożyć na gorącą patelnię.
Smażyć przez ok. 5-7 minut.
Jajka faszerowane można podawać na gorąco lub na zimno.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/01/jajka-faszerowane