Wykonanie
Prosta, smaczna przekąska na niemalgoszczą na bankietach, weselach orazsylwestrowych balach.6
jajek, 60 g
sera morskiego, 2 łyżki gęstej
śmietany, nieduża
cebula, 60 g
pieczarek,
sól,
pieprz, garść posiekanej
natki pietruszki,
bułka tarta od obtoczenia.
Jajka wyszorowałam, ugotowałam na twardo i zalałam zimną
wodą.
Cebulę pokroiłam w drobną kostkę a
pieczarki starłam nanajwiększych oczkach tarki. Podsmażyłam na odrobinie
oleju, doprawiłam
solą i
pieprzem.
Jajka w skorupkach przekroiłam
ostrym nożem wzdłuż na dwie równe części.Ostrożnie wyjęłam
żółtko i
białko żeby nie uszkodzić skorupki, drobno posiekałam.Do
jajek dodałam zasmażone wcześniej
pieczarki z
cebulą,
ser starty na średnichoczkach tarki,
śmietanę i
natkę pietruszki. Masą wypełniłam skorupki.Do miseczki wsypałam
bułkę tartą, zanurzałam w niej połówki
jajek farszem do dołu,by
bułka szczelnie przylgnęła. Smażyłam na rozgrzanym
oleju na jasnozłoty kolor.Bardzo smacznie polecam :)