ßßß
Skład na około 8 kotlecików1 kg pieczarek0,5 czerstwej bułki1 jajko1 duża cebula1 ząbek czosnku2 płaskie łyżki kaszy kuskus ,sól ,pieprz do smaku ,bułka tarta ( około 1 szklanki )
Pieczarki kroimy i podsmażamy na złoty kolor , po wystygnięciu przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Używamy sitka o małych oczkach . Cebulkę obieramy , siekamy ,podsmażamy i również mielimy. Bułkę namaczamy w wodzie , następnie odciskamy z jej nadmiaru i także przepuszczamy przez maszynkę. Wszystko wkładamy do jednej miski , dodajemy jajko , suchą kaszę kuskus ( prosto z torebki 😉 ) , wyciskamy ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem do smaku .
Wyrabiamy ręką na gładka masę , przez parę minut . Odstawiamy na 10 minut ,żeby kuskus wchłonął nadmiar wilgoci z masy i ją uplastycznił . Po tym czasie, raz jeszcze ugniatamy , formujemy małe kotleciki , obtaczamy w tartej bułce i smażymy na złoty kolor . Gotowe . Wspaniale komponują się z sosem serowym , a na drugi dzień , kotleciki , można zapiec z serem -pycha 😉