ßßß Cookit - przepis na Kotlety z ryżu brązowego basmati

Kotlety z ryżu brązowego basmati

nazwa

Wykonanie

Kolejnym i nie ostatnim produktem , który dostałam ze sklepu Gillian McKeith jest ryż basmati brązowy bio ..dziś na obiad zrobiłam z niego pyszne kotleciki[ jeszcze ryżu zostało, więc coś jeszcze wymyślę].Polecam, robi się je szybko..no tylko ryż długo się gotuje, ale warto zrobić..
1 szkl.ryżu
25 dkg pieczarek
2 jajka
3 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa
bułka tarta
Ryż wsypać do garnka zalać 2 szkl.wody i gotować około 45 minut, następnie odstawić na 10 minut.Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone w plasterki pieczarki.Do ostudzonego ryżu dodać podsmażoną cebulkę z pieczarkami, czosnek,żółtka jaj, doprawić i wymieszać.Z białek ubić pianę.Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, potem w ubitych białkach i znów w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanej oliwie.
Ryż basmati brązowy bio
Organiczny ryż basmati, to ryż długoziarnisty, o charakterystycznym aromacie, najpopularniejszy w Indiach i Pakistanie. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian ryżu.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/05/642-kotlety-z-ryzu-brazowego-basmati.html