ßßß










Składniki500g mielonego z indyka3 jajkaCebula2 łyżeczki suszonej natki pietruszkiŁyżka bułki tartejSól, pieprzOliwaPodałam moją pieczeń z upieczonymi wraz z nią w całości ziemniakami, ale doskonale pasują też gotowane, albo frytki. Co kto lubi. Wspaniale też smakuje jako dodatek do kanapek na zimno – ze świeżą rukolą, lub sałatą.Ugotuj na twardo dwa jajka (ja ugotowałam trzy, ale na tą ilość mięsa dwa wystarczą).Posiekaj drobno cebulę, zeszklij na posmarowanej oliwą patelni.Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.Wrzuć mięso do miski, dodaj przestudzoną cebulę, bułkę tartą, natkę i przyprawy.Wbij jajko i dokładnie wyrób rękami.Przełóż mięso do brytfanki, formując z niego piłkę bejsbolową z podłżnym zagłębieniem w środku.W zagłębieniu ułóż ugotowane jajka, przykryj mięsem formując owalnego klopsa.Posmaruj oliwą, piecz ok. 45 minut.Smacznego!