ßßß Cookit - przepis na Oldskulowa pieczeń rzymska w odchudzonej wersji

Oldskulowa pieczeń rzymska w odchudzonej wersji

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu w jakimś programie kulinarnym w tv pojawił się przepis na pieczeń rzymską. To danie, które kojarzy mi się z bufetami z garmażerką w PRLu, ale jakoś ujęło mnie słoneczne jajko ukryte w klopsie i postanowiłam zrobić swoją wersję tej potrawy. Wersję odchudzoną, bo użyłam chudego mielonego z indyka, zrezygnowałam z boczku i mimo to pieczeń nie jest sucha i wiórowata, ale smaczna i soczysta.
Składniki
500g mielonego z indyka
3 jajka
Cebula
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
Łyżka bułki tartej
Sól, pieprz
Oliwa
Podałam moją pieczeń z upieczonymi wraz z nią w całości ziemniakami, ale doskonale pasują też gotowane, albo frytki. Co kto lubi. Wspaniale też smakuje jako dodatek do kanapek na zimno – ze świeżą rukolą, lub sałatą.
Ugotuj na twardo dwa jajka (ja ugotowałam trzy, ale na tą ilość mięsa dwa wystarczą).
Posiekaj drobno cebulę, zeszklij na posmarowanej oliwą patelni.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Wrzuć mięso do miski, dodaj przestudzoną cebulę, bułkę tartą, natkę i przyprawy.
Wbij jajko i dokładnie wyrób rękami.
Przełóż mięso do brytfanki, formując z niego piłkę bejsbolową z podłżnym zagłębieniem w środku.
W zagłębieniu ułóż ugotowane jajka, przykryj mięsem formując owalnego klopsa.
Posmaruj oliwą, piecz ok. 45 minut.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/05/11/oldskulowa-pieczen-rzymska-w-odchudzonej-wersji