Wykonanie
Jakiś czas temu w jakimś programie kulinarnym w tv pojawił się przepis na pieczeń rzymską. To danie, które kojarzy mi się z bufetami z garmażerką w PRLu, ale jakoś ujęło mnie
słoneczne jajko ukryte w klopsie i postanowiłam zrobić swoją wersję tej potrawy. Wersję odchudzoną, bo użyłam chudego mielonego z
indyka, zrezygnowałam z
boczku i mimo to pieczeń nie jest sucha i wiórowata, ale smaczna i soczysta.
Składniki500g mielonego z
indyka3
jajkaCebula2 łyżeczki suszonej
natki pietruszkiŁyżka
bułki tartejSól,
pieprzOliwaPodałam moją pieczeń z upieczonymi wraz z nią w całości
ziemniakami, ale doskonale pasują też gotowane, albo frytki. Co kto lubi. Wspaniale też smakuje jako dodatek do kanapek na zimno – ze świeżą
rukolą, lub
sałatą.Ugotuj na twardo dwa
jajka (ja ugotowałam trzy, ale na tą ilość
mięsa dwa wystarczą).Posiekaj drobno
cebulę, zeszklij na posmarowanej
oliwą patelni.Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.Wrzuć
mięso do miski, dodaj przestudzoną
cebulę,
bułkę tartą,
natkę i
przyprawy.Wbij
jajko i dokładnie wyrób rękami.Przełóż
mięso do brytfanki, formując z niego piłkę bejsbolową z podłżnym zagłębieniem w środku.W zagłębieniu ułóż ugotowane
jajka, przykryj
mięsem formując owalnego klopsa.Posmaruj
oliwą, piecz ok. 45 minut.Smacznego!