ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony, faszerowany mięsem, z jabłkami

Kurczak pieczony, faszerowany mięsem, z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Dziś kurczak nafaszerowany mięsem z indyka, z dodatkiem jabłek, bardzo delikatny i soczysty. Podany z pieczonymi ziemniakami był pysznym daniem na weekendowy obiad.
Luzowanie a potem spinanie i sznurowanie tuszki wcale nie jest trudne a dużo łatwiej takie mięso po upieczeniu porcjować. Można tuszki nie rozcinać a tylko ostrożnie pozbawić kości odcinając je pomału od mięsa małym, ostrym nożem, ale to nieco trudniejsze.
czas przygotowania : ok. 2 , 5 godziny
składniki :
1 kurczak o wadze ok. 1800 g
500 g mięsa mielonego z indyka
3 jabłka - użyłam słodkich championów
3 cebula
1 nieduża marchewka
1/2 pęczka natki pietruszki
3 czubate łyżki masła
2 czubate łyżki bułki tartej
1/3 szkl. mleka
ok. 3/4 szkl. świeżego soku jabłkowego
do smaku - sól, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk, majeranek, ostra papryka mielona
sposób przygotowania : kurczaka dokładnie umyłam wbrew najnowszym doniesieniom, że robić się tego nie powinno bo roznosi się po całej kuchni bakterie, salmonelle i wszelkie paskudy. Nie wyobrażam sobie nie umyć mięsa przed obróbką niezależnie czy to jest kurczak czy wieprzowina. A gdyby to było takie szkodliwe to większość ludzi byłaby chora albo martwa...
Po umyciu tuszkę osuszyłam dokładnie i rozcięłam wzdłuż z jednej strony. Pomagając sobie ostrym nożem usunęłam szkielet zostawiając tylko kości udek i skrzydełek. Tak przygotowane płat mięsa oprószyłam solą i pieprzem ziołowym.
Mięso z indyka (zmielony udziec indyczy, bez skóry i kości) przełożyłam do miski. Dodałam bułkę tartą, mleko, posiekaną natkę i 1/2 startego na duże wiórki jabłka. Marchewkę oczyściłam, starłam na tarce jarzynowej. 1/2 obranej cebuli pokroiłam w drobną kostkę. Warzywa podsmażyłam przez kilka chwil na maślecebula się zeszkliła i przełożyłam do mięsa. Wszystko dobrze wymieszałam doprawiając solą, pieprzem, odrobiną lubczyku i majeranku. Masę mięsną rozłożyłam na kurczaku. Brzegi zebrałam, spięłam wykałaczkami i zasznurowałam formując tuszkę. Wierzch tuszki też oprószyłam solą i pieprzem ziołowym oraz dodatkowo papryką.
Jak zasznurować tuszkę kurczaka przeczytacie i zobaczycie w przepisie na kurczaka faszerowanego kaszą gryczaną.
Pozostałe jabłka, ze skórką, i obrane cebule pokroiłam na ósemki. Doprawiłam je solą i majerankiem, rozłożyłam na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich umieściłam kurczaka, sznurowaniem do dołu. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam tak 20-30 minut po czym zmniejszyłam temp. do 160 st. C i piekłam kolejne 90 minut. Po zmniejszeniu temperatury dolałam ok. 3/4 szkl. soku jabłkowego a potem co jakiś czas polewałam kurczaka wytworzonym sosem.
Po upieczeniu wyjęłam naczynie z pieczystym, przykryłam i pozwoliła mięsu odpocząć 20 minut - to ważne żeby przed pokrojeniem soki przestały się w nim gotować bo inaczej po prostu wypłyną. Usunęłam sznurek i wykałaczki. Pieczonego kurczaka podałam krojąc go na kawałki z pieczonymi ziemniakami i brokułem ugotowanym na parze.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/11/kurczak-pieczony-faszerowany-miesem-z.html