ßßß Cookit - przepis na Kaczka luzaczka z farszem mięsno - grzybowo - jarzynowym

Kaczka luzaczka z farszem mięsno - grzybowo - jarzynowym

nazwa

Wykonanie

Mam kaczkę i nie zawaham się jej upiec. Ale najpierw kaczucha musi się wyluzować tzn. ja pomogę i ją wyluzuję :D A potem niech się wypcha i już, gotowe, do pieca. Gdy będzie rumiana i mięciutka wystąpi w roli głównej na niedzielnym obiedzie i wszyscy będą się nią zachwycać - przynajmniej taką mam nadzieję.
czas przygotowania - wszystkie etapy razem ok. 12 godzin
składniki na 6 - 8 porcji :
1 kaczka świeża Barbarie ok. 1,8 kg
350 g mięsa z udźca indyka bez skóry
2 cebule
1 marchew
ok. 1 szklanki duszonych, pasteryzowanych koźlarzy
ok. 150 g mrożonego groszku zielonego
1 i 1/2 jabłka
ok. 400 ml wywaru z kości kaczych
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki bułki tartej
1 czubata łyżka masła
2 łyżki sosu sojowego jasnego
do smaku - sól, pieprz ziołowy, majeranek otarty, pieprz czarny mielony
sposób przygotowania : tuszkę kaczą dokładnie umyłam i usunęłam resztki piór. Wycięłam gruczoł kuprowy. Przy pomocy ostrego noża i rąk wycięłam ze środka korpus - trzeba pomalutku nacinać mięso przy samych kościach i kawałek po kawałku luzować kaczkę. Zostawiłam tylko kości z udkach i środkowe z skrzydełkach - końce skrzydeł odcięłam. Korpus połamany na mniejsze części zalałam w garnku ok. 1,5 l wody i gotowałam kilka godzin na malutkim ogniu żeby otrzymać esencjonalny wywar. A tuszkę oprószyłam od środka solą, pieprzem ziołowym i majerankiem - z wierzchu tylko ją nasoliłam. Tak przygotowaną zostawiłam na noc w przykrytym naczyniu, w lodówce.
Mięso z indyka zmieliłam. 1 cebulę, 1/2 jabłka i marchewkę obrałam - cebulę pokroiłam w ćwierć plasterki, marchewkę w kostkę, jabłko starłam na tarce. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam cebulę a gdy się zeszkliła dodałam grzyby, marchewkę i ok. 125 ml wywaru z kości - dusiłam 5 minut, przestudziłam. Zawartość patelni dodałam do zmielonego mięsa. Dodałam też mrożony groszek, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i tarte jabłko. Doprawiłam do smaku sosem sojowym, pieprzem i solą, Dokładnie wyrobiłam masę.
Farsz nałożyłam do wnętrza kaczki i całość zasznurowałam czyli krawędzie rozciętej skóry spięłam wykałaczkami tworząc drabinkę a potem zasznurowałam nicią kuchenną zaczepiając ją o końce wykałaczek i krzyżując - dokładnie zobaczycie to na zdjęciach.
Kaczkę ułożyłam w naczyniu do pieczenia. Obok wrzuciłam jabłko pokrojone na 16 stki, razem ze skórką, i pokrojoną w kosteczkę drugą cebulę. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 20 - 30 minutach zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C i wlałam resztę gorącego wywaru z kości. Kaczkę piekłam dalej ok. 2 godzin polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem i zbierając nadmiar wytopionego tłuszczu.
Po upieczeniu zlałam cały sos z naczynia a kaczkę przykryłam żeby odpoczęła, ale nie wystygła. Z sosu zebrałam resztę tłuszczu, przecedziłam, przetarłam jabłka i cebulę, ponownie podgrzałam - gotowałam kilka chwil żeby nieco zredukował i doprawiłam do smaku.
Poporcjowaną kaczkę podałam z ziemniaczano marchewkowymi kopytkami, żurawiną oraz surówką z marchewki i jabłek.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/02/kaczka-luzaczka-z-farszem-miesno.html