ßßß
ZOBACZ TEŻ: Pierogi ze słodkim białym seremPotrzebujemy (ok. 45 sztuk):Ciasto:2 szklanki mąki1/2 szklanki wrzątku1 łyżką olejuszczyptę soliFarsz:500 g pieczarek1 cebulę1/2 pęczka natki pietruszki2-3 łyżki bułki tartej2 łyżki masłasólpieprz czarnypieprz ziołowyKrok po kroku:Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle.Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do podsmażonej cebulki.Smażymy razem, aż nadmiar wody odparuje.Doprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym, solą oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Farsz blendujemy i dodajemy do niego bułkę tartą.Ciasto: do przesianej mąki dodajemy sól, olej i wrzątek. Mieszamy wszystko łyżką, a po chwili zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je gorącym talerzem i odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy i nożem kroimy na kwadraty.Na każdy kwadrat dodajemy 1 łyżeczkę farszu i zawijamy przekątne kwadratu do siebie, dokładnie zlepiamy krawędzie. Następnie zlepiamy ze sobą dwa przeciwległe boki trójkącika - najlepiej owinąć je wokół palca.Gotowe uszka gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minuty.Smacznego! :)


