Wykonanie
            Tę pieczeń zaplanowałam dlatego, by 
mieć dziś gotowanie z głowy, ale jednocześnie też przygotować coś na kanapki. Na obiad będzie podana z 
sosem pieczarkowym, a to co zostanie będzie pyszną 
wędlinką.



Składniki :0,5 kg 
mięsa z 
łopatki wieprzowej1 
jajko1 duża 
cebula2 ząbki 
czosnku1 niewielka 
czerwona papryka1,5 łyżki suszonego 
majeranku1 łyżeczka słodkiej mielonej 
papryki1 łyżeczka 
pieprzu ziołowego2-3 łyżki 
bułki tartej3 łyżki 
olejusól do smakuDodatkowo :
masło do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formyświeżo zmielony 
czarny pieprzPrzygotowanie :Do dużej miski przekładam zmielone 
mięso. Obraną 
cebulę kroję w drobną kostkę, przekładam na patelnię z 3 łyżkami 
oleju, lekko 
solę i smażę do zeszklenia. Pozbawioną nasion 
paprykę siekam drobno i dodaję do 
cebuli, podsmażam jeszcze kilka minut razem, po czym wszystko razem przekładam do 
mięsa. Do miski dodaję 
jajko, przeciśnięty przez praskę 
czosnek, mieloną 
paprykę, 
majeranek, 
pieprz ziołowy i 
sól do smaku. Mieszam składniki, aż się dokładnie połączą, po czym dosypuję 
bułkę tartą i dłonią wyrabiam masę przez kilka minut. Podłużną foremkę (u mnie cwibakówka) natłuszczam 
masłem i posypuję 
bułką tartą, przekładam do niej masę 
mięsną, dokładnie ugniatam łyżką i wyrównuję powierzchnię. Posypuję górę mielonym 
czarnym pieprzem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 50 minut. Podaję na gorąco jako pieczeń, lub na zimno jako 
wędlinę.Przepis autorski.




