Wykonanie
Tę pieczeń zaplanowałam dlatego, by
mieć dziś gotowanie z głowy, ale jednocześnie też przygotować coś na kanapki. Na obiad będzie podana z
sosem pieczarkowym, a to co zostanie będzie pyszną
wędlinką.
Składniki :0,5 kg
mięsa z
łopatki wieprzowej1
jajko1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 niewielka
czerwona papryka1,5 łyżki suszonego
majeranku1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki1 łyżeczka
pieprzu ziołowego2-3 łyżki
bułki tartej3 łyżki
olejusól do smakuDodatkowo :
masło do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formyświeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie :Do dużej miski przekładam zmielone
mięso. Obraną
cebulę kroję w drobną kostkę, przekładam na patelnię z 3 łyżkami
oleju, lekko
solę i smażę do zeszklenia. Pozbawioną nasion
paprykę siekam drobno i dodaję do
cebuli, podsmażam jeszcze kilka minut razem, po czym wszystko razem przekładam do
mięsa. Do miski dodaję
jajko, przeciśnięty przez praskę
czosnek, mieloną
paprykę,
majeranek,
pieprz ziołowy i
sól do smaku. Mieszam składniki, aż się dokładnie połączą, po czym dosypuję
bułkę tartą i dłonią wyrabiam masę przez kilka minut. Podłużną foremkę (u mnie cwibakówka) natłuszczam
masłem i posypuję
bułką tartą, przekładam do niej masę
mięsną, dokładnie ugniatam łyżką i wyrównuję powierzchnię. Posypuję górę mielonym
czarnym pieprzem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 50 minut. Podaję na gorąco jako pieczeń, lub na zimno jako
wędlinę.Przepis autorski.