Wykonanie

500 g boczniaka1 duża
cebulakawałek
papryki ok 50-60 g
sólpieprzpieprz ziołowy staropolskiszczypta
majeranku4 łyżki
bułki tartej1
jajkociasto450 g
mąki300 ml wrzątku1 łyżka
oleju1 łyżeczka
soli
Boczniaka drobno posiekać, najlepiej przy pomocy robota,
cebulę i
paprykę również.Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki tłuszczu, włożyć na patelnię i smażyć aż odparuje cały płyn.Doprawić
solą,
pieprzem,
majerankiem i odstawić do wystudzenia.Następnie dodać
jajko i
bułkę tartą i wymieszać .
Mąkę wsypać do miski, dodać
sól i
olej, wlać wrzątek, wymieszać łyżką i nieco przestudzić.Zagnieść ciasto.Wałkować cienko, wykrawać krążki literatką i lepić pierogi z nadzieniem.Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać ze skwarkami i przyrumienioną
cebulką.

Opublikowany w