Wykonanie
Witam kochani w ostatnich dniach karnawału. Podzielę się przepisem na dobre mielone, niekoniecznie tłuste. Receptura jest bardzo prosta a efekt smakowy i wizualny, jak dla mnie super.
Składniki na około 12 kotletówokoło 70 dag
mięsa wieprzowego lub mieszanki wieprzowo-wołowej z niewielką ilością tłuszczu60-70 ml rosołu lub zwykłego
wywaru z warzyw1
jajo (opcjonalnie1 czerstwa
bułka lub 2-3 kromki czerstwego
chleba1 spora
cebula2-3 ząbki
czosnku3 łyżki
bułki tartejszczypta
pieprzu ziołowego i
pieprzu czarnegopłaska łyżeczka
papryki mielonej
sól do smaku ( na 1 kg
mięsa potrzeba około 1 łyżeczki
soli z brzuszkiem, nie z brzuchem)
masło klarowane lub
olej do smażeniaPrzygotowaniePrzepis na filmieKrótko podsmażam pokrojoną drobno, posoloną
cebulkę. Zaraz dodaję posiekany
czosnek i
przyprawy. Mieszam. Kilka sekund podgrzewam i zestawiam z ognia.
Mielę mięso w maszynce. Świeżo zmielone
mięso jest najlepsze (można to zrobić w blenderze lub poprosić o zmielenie w sklepie). Odciskam wcześniej namoczony
chleb w zimnej wodzie i
mielę na koniec w maszynie, Przy okazji
chleb przepchnie w maszynie
mięso do przodu.Dodaję do masy
mięsnej podsmażoną
cebulkę z
czosnkiem, jedną łyżkę
bułki tartej, choć
bułka tarta nie jest konieczna, ale poprawi trochę ścisłość kotletów. Dodaję
jajko, bez którego też można się obyć. Posypuję
solą,
pieprzem. Wyrabiam dokładnie, dolewając na dwa
razy rosół. Na początku rosół nieco rozrzedza masę, jak przy wyrabianiu
kiełbasy, ale po chwili staje się ona jednolita i zwarta, gotowa do formowania kotletów bez potrzeby moczenia rąk w wodzie. U mnie dosyć duże kotlety, więc mniejszych zrobicie dużo więcej.Układam kotlety na rozgrzanym tłuszczu. Smażę na średnim płomieniu 4-5 minut z każdej strony. Można zaraz po włożeniu, zanim się kotlety zetną delikatnie je spłaszczyć. Będą cieńsze i szybciej dojdą bez przypalania, jak do hamburgerów. Bardzo polecam!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika