ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone smaczne i soczyste

Kotlety mielone smaczne i soczyste

nazwa

Wykonanie

Witam kochani w ostatnich dniach karnawału. Podzielę się przepisem na dobre mielone, niekoniecznie tłuste. Receptura jest bardzo prosta a efekt smakowy i wizualny, jak dla mnie super.
Składniki na około 12 kotletów
około 70 dag mięsa wieprzowego lub mieszanki wieprzowo-wołowej z niewielką ilością tłuszczu
60-70 ml rosołu lub zwykłego wywaru z warzyw
1 jajo (opcjonalnie
1 czerstwa bułka lub 2-3 kromki czerstwego chleba
1 spora cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
szczypta pieprzu ziołowego i pieprzu czarnego
płaska łyżeczka papryki mielonej
sól do smaku ( na 1 kg mięsa potrzeba około 1 łyżeczki soli z brzuszkiem, nie z brzuchem)
masło klarowane lub olej do smażenia
Przygotowanie
Przepis na filmie
Krótko podsmażam pokrojoną drobno, posoloną cebulkę. Zaraz dodaję posiekany czosnek i przyprawy. Mieszam. Kilka sekund podgrzewam i zestawiam z ognia.
Mielę mięso w maszynce. Świeżo zmielone mięso jest najlepsze (można to zrobić w blenderze lub poprosić o zmielenie w sklepie). Odciskam wcześniej namoczony chleb w zimnej wodzie i mielę na koniec w maszynie, Przy okazji chleb przepchnie w maszynie mięso do przodu.
Dodaję do masy mięsnej podsmażoną cebulkę z czosnkiem, jedną łyżkę bułki tartej, choć bułka tarta nie jest konieczna, ale poprawi trochę ścisłość kotletów. Dodaję jajko, bez którego też można się obyć. Posypuję solą, pieprzem. Wyrabiam dokładnie, dolewając na dwa razy rosół. Na początku rosół nieco rozrzedza masę, jak przy wyrabianiu kiełbasy, ale po chwili staje się ona jednolita i zwarta, gotowa do formowania kotletów bez potrzeby moczenia rąk w wodzie. U mnie dosyć duże kotlety, więc mniejszych zrobicie dużo więcej.
Układam kotlety na rozgrzanym tłuszczu. Smażę na średnim płomieniu 4-5 minut z każdej strony. Można zaraz po włożeniu, zanim się kotlety zetną delikatnie je spłaszczyć. Będą cieńsze i szybciej dojdą bez przypalania, jak do hamburgerów. Bardzo polecam!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/02/kotlety-mielone-smaczne-i-soczyste.html