Wykonanie
            Witam kochani w ostatnich dniach karnawału. Podzielę się przepisem na dobre mielone, niekoniecznie tłuste. Receptura jest bardzo prosta a efekt smakowy i wizualny, jak dla mnie super.

Składniki na około 12 kotletówokoło 70 dag 
mięsa wieprzowego lub mieszanki wieprzowo-wołowej z niewielką ilością tłuszczu60-70 ml rosołu lub zwykłego 
wywaru z warzyw1 
jajo (opcjonalnie1 czerstwa 
bułka lub 2-3 kromki czerstwego 
chleba1 spora 
cebula2-3 ząbki 
czosnku3 łyżki 
bułki tartejszczypta 
pieprzu ziołowego i 
pieprzu czarnegopłaska łyżeczka 
papryki mielonej
sól do smaku ( na 1 kg 
mięsa potrzeba około 1 łyżeczki 
soli z brzuszkiem, nie z brzuchem)
masło klarowane lub 
olej do smażeniaPrzygotowaniePrzepis na filmieKrótko podsmażam pokrojoną drobno, posoloną 
cebulkę. Zaraz dodaję posiekany 
czosnek i 
przyprawy. Mieszam. Kilka sekund podgrzewam i zestawiam z ognia.
Mielę mięso w maszynce. Świeżo zmielone 
mięso jest najlepsze (można to zrobić w blenderze lub poprosić o zmielenie w sklepie). Odciskam wcześniej namoczony 
chleb w zimnej wodzie i 
mielę na koniec w maszynie, Przy okazji 
chleb przepchnie w maszynie 
mięso do przodu.Dodaję do masy 
mięsnej podsmażoną 
cebulkę z 
czosnkiem, jedną łyżkę 
bułki tartej, choć 
bułka tarta nie jest konieczna, ale poprawi trochę ścisłość kotletów. Dodaję 
jajko, bez którego też można się obyć. Posypuję 
solą, 
pieprzem. Wyrabiam dokładnie, dolewając na dwa 
razy rosół. Na początku rosół nieco rozrzedza masę, jak przy wyrabianiu 
kiełbasy, ale po chwili staje się ona jednolita i zwarta, gotowa do formowania kotletów bez potrzeby moczenia rąk w wodzie. U mnie dosyć duże kotlety, więc mniejszych zrobicie dużo więcej.Układam kotlety na rozgrzanym tłuszczu. Smażę na średnim płomieniu 4-5 minut z każdej strony. Można zaraz po włożeniu, zanim się kotlety zetną delikatnie je spłaszczyć. Będą cieńsze i szybciej dojdą bez przypalania, jak do hamburgerów. Bardzo polecam!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika