Wykonanie
W związku z tym, że blog miał być głównie z daniami kuchni polskiej, dziś postanowiłem zrobić kotlety mielone. Pewno co dom, to troszkę inny przepis, ale ja robię wg przepisu mojej babci, dzięki której w ogóle gotuję:)Smacznego
Składniki:70 dkg
łopatki wieprzowej30 dkg
boczku3
jajka1
cebula1
bułka sucha3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
pieprz ziołowybułka tarta do panierki
olej do smażeniaPrzygotowanie :
1.
Bułkę wkładamy do miski z przegotowaną
wodą i moczymy.2.
Cebulę kroimy i smażymy na
maśle aż się zarumieni.3.
Mięso mielimy w maszynce.
4. Podczas mielenia dodajemy
czosnek, ostudzoną
cebulę, i wyciśniętą z
wody bułkę.
5. Do zmielonego
mięsa dodajemy 3
jajka,
sól,
pieprz,
pieprz ziołowy i wszystko dokładnie mieszamy.6. Z tak przygotowanego
mięsa formujemy kotlety. Polecam ręce moczyć w wodzie, wtedy
mięso nie zostaje nam na rękach, a kotlety są gładkie.
7. Tak przygotowane
mięso obtaczamy w
bułce tartej.8. Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy dokładnie z obu stron kotlety.9. Po zdjęciu z patelni najlepiej wrzucać kotlety do wazy i przykryć je na trochę, na pewno będą smaczniejsze.S M A C Z N E G O !!