ßßß
 
            
         Recepturę na domową pieczeń wieprzową podpatrzyłam na blogu Sio-smutki : Pieczeń z czerwona papryką (do obiadu i na kanapki). Nie mogłam się powstrzymać, aby jej nie wypróbować :)Pieczeń wyszła zwarta, idealna do krojenia na kanapki, bardzo ciekawa w smaku za sprawą dodatku papryki. Jeszcze lepsza po spędzeniu nocy w lodówce. Na pewno będę często wracać do tego przepisu, eksperymentując z różnymi rodzajami mięs – następnym razem spożytkuję mięso z indyka .
Recepturę na domową pieczeń wieprzową podpatrzyłam na blogu Sio-smutki : Pieczeń z czerwona papryką (do obiadu i na kanapki). Nie mogłam się powstrzymać, aby jej nie wypróbować :)Pieczeń wyszła zwarta, idealna do krojenia na kanapki, bardzo ciekawa w smaku za sprawą dodatku papryki. Jeszcze lepsza po spędzeniu nocy w lodówce. Na pewno będę często wracać do tego przepisu, eksperymentując z różnymi rodzajami mięs – następnym razem spożytkuję mięso z indyka . Składniki na małą, krótką keksówkę – u mnie silikonowa, więc nie musiałam smarować jej masłem i obsypywać bułką tartą przed pieczeniem :1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego – w oryginale było mięso z łopatki wieprzowej, ale akurat nie miałam…1 jajko1 duża cebula2-3 ząbki czosnku1 czerwona papryka - średnia1 łyżka suszonego majeranku – u mnie płaska1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki – mój własny dodatek1/4 łyżeczki jarzynki warzywnej VEGETA NATUR – jest bez glutaminianu sodu, aromatów i barwników oraz wzmacniaczy smaku – ewentualnie w zastępstwie można użyć tradycyjnej VEGETY1 łyżeczka pieprzu ziołowego½ łyżeczki soli + do posolenia warzyw – odmierzać w zależności od smaku2-3 łyżki bułki tartej – odmierzać w zależności od konsystencji masy pasztetowej3 łyżki olejugrubo zmielony czarny pieprz
Składniki na małą, krótką keksówkę – u mnie silikonowa, więc nie musiałam smarować jej masłem i obsypywać bułką tartą przed pieczeniem :1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego – w oryginale było mięso z łopatki wieprzowej, ale akurat nie miałam…1 jajko1 duża cebula2-3 ząbki czosnku1 czerwona papryka - średnia1 łyżka suszonego majeranku – u mnie płaska1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki – mój własny dodatek1/4 łyżeczki jarzynki warzywnej VEGETA NATUR – jest bez glutaminianu sodu, aromatów i barwników oraz wzmacniaczy smaku – ewentualnie w zastępstwie można użyć tradycyjnej VEGETY1 łyżeczka pieprzu ziołowego½ łyżeczki soli + do posolenia warzyw – odmierzać w zależności od smaku2-3 łyżki bułki tartej – odmierzać w zależności od konsystencji masy pasztetowej3 łyżki olejugrubo zmielony czarny pieprz Do dużej miski przełożyć mięso mielone – można kupić od razu zmielone i zapaczkowane; posłużyć się przemiłą ekspedientką w sklepie mięsnym, która zmieli na miejscu; lub spożytkować własną maszynkę do mielenia.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę wyszorować szczoteczka pod bieżącą wodą, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i drobniutko posiekać – ewentualnie można przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną cebulę, lekko posolić i smażyć do zeszklenia. Dołożyć pokrojoną paprykę i podduszać kilka minut aby lekko zmiękła. Na końcu dorzucić czosnek i jeszcze ze 2 minuty smażyć – niezbyt długo, żeby nie dopuścić do przesmażenia czosnku, staje się wtedy gorzki. Patelnię zdjąć z ognia.Gdy warzywa lekko przestygną, dołożyć je do miski z mięsem. Dodać cale jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać do połączenia składników a następnie dokładnie wyrobić ręką przez dobrych kilka do kilkunastu minut – masa musi być bardzo dobrze wyrobiona, jest to miarą smacznego pasztetu.Masę pasztetową przełożyć do foremki - u mnie silikonowa, więc nie musiałam smarować jej masłem i obsypywać bułką tartą przed pieczeniem . Ugnieść dokładnie łyżką i wyrównać powierzchnię. Następnie posypać górę grubo mielonym, czarnym pieprzem.Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika – u mnie bez termoobiegu; grzałka góra-dół; środkowy poziom . Piec ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia w formie.Jeśli podczas pieczenia z mięsa wytopi się zbyt dużo tłuszczu, można go odlać, póki pasztet jest jeszcze gorący.Kroić w plastry i zajadać na zimno na chlebie jako wędlinę.
Do dużej miski przełożyć mięso mielone – można kupić od razu zmielone i zapaczkowane; posłużyć się przemiłą ekspedientką w sklepie mięsnym, która zmieli na miejscu; lub spożytkować własną maszynkę do mielenia.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę wyszorować szczoteczka pod bieżącą wodą, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i drobniutko posiekać – ewentualnie można przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną cebulę, lekko posolić i smażyć do zeszklenia. Dołożyć pokrojoną paprykę i podduszać kilka minut aby lekko zmiękła. Na końcu dorzucić czosnek i jeszcze ze 2 minuty smażyć – niezbyt długo, żeby nie dopuścić do przesmażenia czosnku, staje się wtedy gorzki. Patelnię zdjąć z ognia.Gdy warzywa lekko przestygną, dołożyć je do miski z mięsem. Dodać cale jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać do połączenia składników a następnie dokładnie wyrobić ręką przez dobrych kilka do kilkunastu minut – masa musi być bardzo dobrze wyrobiona, jest to miarą smacznego pasztetu.Masę pasztetową przełożyć do foremki - u mnie silikonowa, więc nie musiałam smarować jej masłem i obsypywać bułką tartą przed pieczeniem . Ugnieść dokładnie łyżką i wyrównać powierzchnię. Następnie posypać górę grubo mielonym, czarnym pieprzem.Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika – u mnie bez termoobiegu; grzałka góra-dół; środkowy poziom . Piec ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia w formie.Jeśli podczas pieczenia z mięsa wytopi się zbyt dużo tłuszczu, można go odlać, póki pasztet jest jeszcze gorący.Kroić w plastry i zajadać na zimno na chlebie jako wędlinę.






