Wykonanie
Przesmaczna alternatywa
wędliny kanapkowej
Recepturę na domową
pieczeń wieprzową podpatrzyłam na blogu Sio-smutki : Pieczeń z
czerwona papryką (do obiadu i na kanapki). Nie mogłam się powstrzymać, aby jej nie wypróbować :)Pieczeń wyszła zwarta, idealna do krojenia na kanapki, bardzo ciekawa w smaku za sprawą dodatku
papryki. Jeszcze lepsza po spędzeniu nocy w lodówce. Na pewno
będę często wracać do tego przepisu, eksperymentując z różnymi rodzajami
mięs – następnym razem spożytkuję
mięso z indyka .
Składniki na małą, krótką keksówkę – u mnie silikonowa, więc nie musiałam smarować jej
masłem i obsypywać
bułką tartą przed pieczeniem :1/2 kg
mięsa mielonego wieprzowego – w oryginale było
mięso z
łopatki wieprzowej, ale akurat nie miałam…1
jajko1 duża
cebula2-3 ząbki
czosnku1
czerwona papryka - średnia1 łyżka suszonego
majeranku – u mnie płaska1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki1/3 łyżeczki ostrej
czerwonej papryki – mój własny dodatek1/4 łyżeczki jarzynki warzywnej
VEGETA NATUR – jest bez glutaminianu
sodu, aromatów i barwników oraz wzmacniaczy smaku – ewentualnie w zastępstwie można użyć tradycyjnej
VEGETY1 łyżeczka
pieprzu ziołowego½ łyżeczki
soli + do posolenia warzyw – odmierzać w zależności od smaku2-3 łyżki
bułki tartej – odmierzać w zależności od konsystencji masy
pasztetowej3 łyżki
olejugrubo zmielony
czarny pieprzDo dużej miski przełożyć
mięso mielone – można kupić od razu zmielone i zapaczkowane; posłużyć się przemiłą ekspedientką w sklepie mięsnym, która zmieli na miejscu; lub spożytkować własną maszynkę do mielenia.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Paprykę wyszorować szczoteczka pod bieżącą
wodą, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę.
Czosnek obrać i drobniutko posiekać – ewentualnie można przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać 3 łyżki
oleju. Wrzucić pokrojoną
cebulę, lekko posolić i smażyć do zeszklenia. Dołożyć pokrojoną
paprykę i podduszać kilka minut aby lekko zmiękła. Na końcu dorzucić
czosnek i jeszcze ze 2 minuty smażyć – niezbyt długo, żeby nie dopuścić do przesmażenia
czosnku, staje się wtedy gorzki. Patelnię zdjąć z ognia.Gdy warzywa lekko przestygną, dołożyć je do miski z
mięsem. Dodać cale
jajko,
bułkę tartą i
przyprawy. Wymieszać do połączenia składników a następnie dokładnie wyrobić ręką przez dobrych kilka do kilkunastu minut – masa musi być bardzo dobrze wyrobiona, jest to miarą smacznego pasztetu.Masę
pasztetową przełożyć do foremki - u mnie silikonowa, więc nie musiałam smarować jej
masłem i obsypywać
bułką tartą przed pieczeniem . Ugnieść dokładnie łyżką i wyrównać powierzchnię. Następnie posypać górę grubo mielonym,
czarnym pieprzem.Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika – u mnie bez termoobiegu; grzałka góra-dół; środkowy poziom . Piec ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia w formie.Jeśli podczas pieczenia z
mięsa wytopi się zbyt dużo tłuszczu, można go odlać,
póki pasztet jest jeszcze gorący.Kroić w plastry i zajadać na zimno na
chlebie jako
wędlinę.