Wykonanie
Najzwyklejsze pod słońcem, klasyczne mielone. Smaczne z
pure ziemniaczanym lub kwaśnymi
kartoflamiskładniki: (6 kotletów)500 g mielonej
wieprzowiny (np
szynki)1
cebula1
jajko1 czerstwa
bułka, lub zamiennie
bułka tartabułka tart do obtoczenia
sólpieprzewentualnie dowolne
zioła (np posiekana
pietruszka lub
majeranek)
masło i
olej do smażeniaprzygotowanie
Bułkę namoczyć w wodzie lub
mleku, po ok 10 minutach odcisnąć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na
maśle, na małym ogniu, aż się zezłoci. W misce wymieszać
mięso ,
jajko, odciśnięta
bułkę,
zioła i
przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować owalne kotlety, obtoczyć w
bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym
oleju z obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Można patelnię z kotletami przykryć pokrywką i smażyć jeszcze na małym ogniu przez ok 2 minuty, aby kotlety nie były surowe w środku. Smacznego!