ßßß Cookit - przepis na Kotlety rybne

Kotlety rybne

nazwa

Wykonanie

Z ryby zrobiono filety a my z filetów zrobimy ryby.
Musimy kupić taką ilość filetów, aby po rozmrożeniu i odsączeniu pozostało ok. 0,5 kg ryby.
Z naszych doświadczeń wynika, że aby to uzyskać należy kupić przynajmniej 1 kg filetów mrożonych.
Do tego potrzebujemy:
-2 cebule
-2 czerstwe bułki
-1 jajko
-bułkę tartą
-pieprz ziołowy
-warzywko
-olej
Cebulę kroimy w grube krążki i szklimy na patelni na oleju.
Zdejmujemy cebulę a olej zostawiamy do smażenia kotletów.
Rybę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz cebulę mielimy w maszynce.
Do zmielonej masy dodajemy jajko, pieprz ziołowy i warzywko do smaku.
Wyrabiamy i stopniowo dosypujemy tartą bułkę, aby uzyskać masę, z której można formować
kotlety.
Uformowane, niezbyt grube kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, kilka razy obracając.
W zasadzie kotlety są już gotowe, ale my sobie jeszcze pofantazjujemy i ubierzemy nasze rybki w łuski.
Rozbijamy 2 jajka, dodajemy troszkę warzywka, delikatu i przyprawę do ryb.
Wsypujemy do tego trochę płatków kukurydzianych, mieszamy i nakładamy na kotlety.
Obracamy.
Powtarzamy czynność i już ryby maja łuski.
Jeszcze ogon z cebuli i oko z marchewki i krzyżówka piranii z karpiem królewskim jak żywa.
Do tego ziemniaczki i surówka z czerwonej kapusty.
Mniam, mniam...
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/11/kotlety-rybne.html