Wykonanie
Z
ryby zrobiono filety a my z filetów zrobimy
ryby.Musimy kupić taką ilość filetów, aby po rozmrożeniu i odsączeniu pozostało ok. 0,5 kg
ryby.Z naszych doświadczeń wynika, że aby to uzyskać należy kupić przynajmniej 1 kg filetów mrożonych.Do tego potrzebujemy:-2
cebule-2 czerstwe
bułki-1
jajko-
bułkę tartą-
pieprz ziołowy-warzywko-
olejCebulę kroimy w grube krążki i szklimy na patelni na
oleju.Zdejmujemy
cebulę a
olej zostawiamy do smażenia kotletów.
Rybę, namoczoną i odciśniętą
bułkę oraz
cebulę mielimy w maszynce.
Do zmielonej masy dodajemy
jajko,
pieprz ziołowy i warzywko do smaku.Wyrabiamy i stopniowo dosypujemy
tartą bułkę, aby uzyskać masę, z której można formowaćkotlety.
Uformowane, niezbyt grube kotlety panierujemy w
bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym
oleju, kilka
razy obracając.W zasadzie kotlety są już gotowe, ale my sobie jeszcze pofantazjujemy i ubierzemy nasze
rybki w łuski.
Rozbijamy 2
jajka, dodajemy troszkę warzywka, delikatu i
przyprawę do ryb.Wsypujemy do tego trochę
płatków kukurydzianych, mieszamy i nakładamy na kotlety.Obracamy.Powtarzamy czynność i już
ryby maja łuski.
Jeszcze ogon z
cebuli i oko z
marchewki i krzyżówka piranii z
karpiem królewskim jak żywa.Do tego ziemniaczki i surówka z
czerwonej kapusty.Mniam, mniam...
Smacznego!