ßßß Cookit - przepis na Zrazy z mięsa drobiowego

Zrazy z mięsa drobiowego

nazwa

Wykonanie

Zrazy z mięsa drobiowego to kolejny sposób na urozmaicone danie z mielonego mięsa. Tym razem delikatne mięso drobiowe( ja użyłam z indyka, ale może być też z kurczaka) z dość pikantnym pieczarkowym farszem, najpierw podsmażone, a potem dopieczone w piekarniku.
450 g mięsa mielonego z indyka
1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 jajko
sól i pieprz
kilka łyżek bułki tartej lub otrębów
50 g pieczarek, posiekane w drobną kostkę
1 mała cebula, posiekana w drobną kostkę
szczypta chilli w proszku
1 łyżka masła
mąka do obtaczania
olej do smażenia
Z mięsa, bułki, jajka, bułki tartej (lub otrębów) wyrabiamy masę. Doprawiamy sola i sporą ilością pieprzu.
Pieczarki i cebulę smażymy na maśle, w trakcie smażenia dodajemy chilli. Wyrobioną masę mięsną dzielimy na 8 części, każdą z części rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na niej około łyżeczki pieczarkowego farszu. Zwijamy w ruloniki, dobrze "zlepiając" końcówki. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano, w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Przekładamy zrazy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 15-20 minut.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/05/zrazy-z-miesa-drobiowego.html