Wykonanie
Zrazy z
mięsa drobiowego to kolejny sposób na urozmaicone danie z
mielonego mięsa. Tym razem delikatne
mięso drobiowe( ja użyłam z
indyka, ale może być też z
kurczaka) z dość pikantnym
pieczarkowym farszem, najpierw podsmażone, a
potem dopieczone w piekarniku.

450 g
mięsa mielonego z
indyka1
bułka namoczona w
mleku i odciśnięta1
jajkosól i
pieprzkilka łyżek
bułki tartej lub
otrębów50 g
pieczarek, posiekane w drobną kostkę1 mała
cebula, posiekana w drobną kostkęszczypta
chilli w proszku1 łyżka
masłamąka do obtaczania
olej do smażeniaZ
mięsa,
bułki,
jajka,
bułki tartej (lub
otrębów) wyrabiamy masę. Doprawiamy
sola i sporą ilością
pieprzu.
Pieczarki i
cebulę smażymy na
maśle, w trakcie smażenia dodajemy
chilli. Wyrobioną masę
mięsną dzielimy na 8 części, każdą z części rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na niej około łyżeczki
pieczarkowego farszu. Zwijamy w ruloniki, dobrze "zlepiając" końcówki. Obtaczamy w
mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano, w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Przekładamy zrazy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 15-20 minut.