Wykonanie

Pieczone
pirogi, które możemy zrobić z dowolnym farszem. U mnie najczęściej występują ze
szpinakiem, a tym razem z
mięsem.Są bardzo sycące, a najlepiej smakują jeszcze ciepłe z
sosem czosnkowym.Składniki:– 500g
mąki– szklanka ciepłego
mleka– 1/4 kostki
drożdży– łyżeczka
cukru– szczypta
soli– 2
żółtka– 1
jajko– łyżka
oliwy z oliwek– łyżka
mleka ( do posmarowania gotowych pierogów )Farsz:– 500g
mięsa mielonego– 1 duża
cebula– łyżka
bułki tartej–
sól,
pieprz i ulubione
przyprawyPrzygotowanie :*
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego
mleka z łyżeczką
cukru. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia.* Do miski wsypujemy
mąkę z
solą, wlewamy wyrośnięte
drożdże, dodajemy
żółtka,
jajko i
oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto.* Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.* Farsz:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na
oliwie, dodajemy
mięso, przyprawiamy i podsmażamy chwilę wszystko razem. Odstawiamy.* Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy, podsypując lekko
mąką. Szklanką wycinamy koła, na każde nakładamy
mięsny farsz i sklejamy dowolną techniką.* Ulepione pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bądź folią aluminiową i smarujemy
białkiem, które nam zostało, wymieszanym z
mlekiem. Dodatkowo możemy posypać grubo zmielonym
pieprzem, czy
ziołami z wierzchu.* Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia się pierogów.



Kategorie: