ßßß Cookit - przepis na Pierogi pieczone z mięsem

Pierogi pieczone z mięsem

nazwa

Wykonanie

Pieczone pirogi, które możemy zrobić z dowolnym farszem. U mnie najczęściej występują ze szpinakiem, a tym razem z mięsem.
Są bardzo sycące, a najlepiej smakują jeszcze ciepłe z sosem czosnkowym.
Składniki:
– 500g mąki
– szklanka ciepłego mleka
– 1/4 kostki drożdży
– łyżeczka cukru
– szczypta soli
– 2 żółtka
– 1 jajko
– łyżka oliwy z oliwek
– łyżka mleka ( do posmarowania gotowych pierogów )
Farsz:
– 500g mięsa mielonego
– 1 duża cebula
– łyżka bułki tartej
sól, pieprz i ulubione przyprawy
Przygotowanie :
* Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia.
* Do miski wsypujemy mąkę z solą, wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy żółtka, jajko i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto.
* Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
* Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie, dodajemy mięso, przyprawiamy i podsmażamy chwilę wszystko razem. Odstawiamy.
* Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy, podsypując lekko mąką. Szklanką wycinamy koła, na każde nakładamy mięsny farsz i sklejamy dowolną techniką.
* Ulepione pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bądź folią aluminiową i smarujemy białkiem, które nam zostało, wymieszanym z mlekiem. Dodatkowo możemy posypać grubo zmielonym pieprzem, czy ziołami z wierzchu.
* Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia się pierogów.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/pierogi-pieczone-z-miesem