Wykonanie
Klopsiki Hellberga. Pewnie spytacie co to za Hellberg? Ci co znają książki Camilli Lackberg, wiedzą, że to słynny szwedzki szef kuchni – przyjaciel Camilli z dzieciństwa. Jest szefem kuchni w restauracji Curman w Sztokholmie. Razem z Camillą jest współautorem książki Smaki z Fjällbacki, która ukazała się w ubiegłym roku na polskim rynku. W książce jest wiele przepisów na różne okazje, raczej tych nowoczesnych, chociaż na samym końcu pojawia się przepis na klopsiki. Klopsiki taty Hellberga. Jak sam pisze: „Miałem nie włączać tego przepisu do książki, ale klopsiki taty są kulinarnym mistrzostwem świata”. I tutaj muszę się naprawdę z nim zgodzić. Są przepyszne. To zdecydowanie najlepsze „mielone”, jakie
jadłam. Nie wiem czy to
bułka tarta moczona w
mleku czy
brązowy cukier, ale smak jest niezapomnianyMoje klopsiki podałam z purée z
ziemniaków,
groszkiem i
sosem pieczarkowym. Tak samo jak Signe Mattemu w VII części sagi kryminalnej Camilli Läckberg pt. Latarnik :„- Jak ci idzie w pracy? – powiedziała lekkim tonem Signe, nakładając na talerz solidną porcję purée z
ziemniaków,
zielonego groszku i klopsa z sosem.Matte od powrotu do Fjällbacki tylko dłubał widelcem w talerzu, chociaż zawsze, gdy przychodził do nich na obiad, gotowała mu ulubione dania. Nie wierzyła, że w domu je cokolwiek. Był chudy jak szczapa. Na szczęście odkąd zniknęły ślady pobicia, wyglądał trochę lepiej. Aż krzyknęła, kiedy zobaczyła go w szpitalu Sahlgrenska, taki był skatowany. Miał bardzo opuchniętą twarz, ledwo go poznali.– Dobrze.Drgnęła. Zwlekał z odpowiedzią tak długo, że zdążyła zapomnieć, że o coś pytała. Nabrał na widelec trochę puree i kawałeczek klopsa. Signe złapała się na tym, że wstrzymuje oddech i podąża wzrokiem za widelcem zmierzającym do ust syna.”

Składniki na 20 małych klopsików:150 g
bułki tartej150 ml
mleka1 duża
cebula1 czubata łyżka
brązowego cukru700g
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego2
jajka1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki mielonego
pieprzumasło/olej roślinny+
ziemniaki,
mleko,
masło+
zielony groszek+ sos:
pieczarki 500 g,
cebula,
śmietana 12% mała, 1/2 pęczka
koperku1.
Bułkę tartą mieszamy z
mlekiem i odstawiamy na 30 minut, aby się namoczyła.2. Posiekaną
cebulę, rumienimy na
maśle i dodajemy
cukier.3.
Mięso wyrabiamy z
żółtkami, odciśniętą
bułką tartą,
cebulą,
solą i
pieprzem.4. Formujemy klopsiki, układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i wstawiamy na ok. 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 °C (dzięki
czemu łatwiej je później smażyć, jak pisze Christian).5. Smażymy na rumiano na
maśle (ja smażyłam na
oleju rzepakowym).6. Podajemy z purée z
ziemniaków (utłuczonych z
masłem i
mlekiem), gotowanych
zielonym groszkiem oraz
sosem pieczarkowym przygotowanym na bazie smażonych
pieczarek z
cebulą, zmiksowanych i połączonych ze
śmietaną, posiekanym
koperkiem,
solą i
pieprzem.To moja ostatnia propozycja do akcji
Maggie Literatura na talerzu 2013, która kończy się jutro i także dodaję do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2013, która potrwa jeszcze do 30 listopada