Wykonanie

W zapiekankach najbardziej lubię to, że są daniami jednogarowymi...no dobra nie tylko to w nich lubię, choć jest to jeden z istotnych argumentów przemawiających za zrobieniem obiadu właśnie w takiej formie. Wszystko razem i na dodatek, wkładasz to wszystko do piekanika i samo się robi. Nic nie pryska, nic nie strzela a zapach jaki unosi się w całym domu
mówi tylko jedno...będzie smacznie.Lubicie smak zapiekanki zemniaczanej z kociołka? Tak chodzi mi o taki kociołek z nad ogniska..bo właśnie ta zapiekanka jest wspomnieniem tego smaku. Wzbogacona o
mięso, staje się pełnowymiarowym daniem głównym. Pyszna, sycąca i nie zajmujące zbyt wiele czasu...to lubię.Czego potrzebujemy?

Składniki dla 3 osób (na dwa dni:):8-9 średniej wielkości
ziemniaków30 dag
pieczarek50 dag
mielonego mięsa3 łyżki
keczupu1-2
cebule20 dag
sera żółtego (startego na grubych oczkach)2
jajka1 szklanka
śmietany 12%0,5 szklanki
mlekasól,
pieprz,
majeranek1 łyżka
bułki tartejolej do wysmarowania formy (naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 40 x25Zaczynamy od
mięsa, które łączymy z
keczupem,
jajkiem i
przyprawami (
sól,
pieprz,
majeranek).
Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry (ja poszłam na łatwiznę i polecam tarkę, na której szatkujemy
ogórki na mizerię),
pieczarki też w plastry,
cebule w piórka. Naczynie do zapiekania smarujemy (mało oszczędnie)
olejem lub
oliwą. Na spodzie układamy pierwszą warstwę
ziemniaków, na nich
cebulę i posypujemy
przyprawami. Następnie
pieczarki, które także doprawiamy i od razu na nich układamy naszą
mięsną masę. Kolej na pozostałą część
ziemniaków, ktore znów posypujemy
przyprawami. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni i przechodzimy do ostatniego etapu przygotowań. Czas na sos
śmietanoowo-
serowy. Tym razem
śmietanę łączymy z
jajkiem,
mlekiem i
startym serem. Wszystko mieszamy i zalewamy wierzch zapiekanki.Na koniec posypujemy lekko
bułką tartą. Wszystko wkładamy do piekarnika na ok. 60-80 min.Smacznego:)
