ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym...experimentum pychotum:)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym...experimentum pychotum:)

nazwa

Wykonanie

W zapiekankach najbardziej lubię to, że są daniami jednogarowymi...no dobra nie tylko to w nich lubię, choć jest to jeden z istotnych argumentów przemawiających za zrobieniem obiadu właśnie w takiej formie. Wszystko razem i na dodatek, wkładasz to wszystko do piekanika i samo się robi. Nic nie pryska, nic nie strzela a zapach jaki unosi się w całym domu mówi tylko jedno...będzie smacznie.
Lubicie smak zapiekanki zemniaczanej z kociołka? Tak chodzi mi o taki kociołek z nad ogniska..bo właśnie ta zapiekanka jest wspomnieniem tego smaku. Wzbogacona o mięso, staje się pełnowymiarowym daniem głównym. Pyszna, sycąca i nie zajmujące zbyt wiele czasu...to lubię.
Czego potrzebujemy?
Składniki dla 3 osób (na dwa dni:):
8-9 średniej wielkości ziemniaków
30 dag pieczarek
50 dag mielonego mięsa
3 łyżki keczupu
1-2 cebule
20 dag sera żółtego (startego na grubych oczkach)
2 jajka
1 szklanka śmietany 12%
0,5 szklanki mleka
sól, pieprz, majeranek
1 łyżka bułki tartej
olej do wysmarowania formy (naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 40 x25
Zaczynamy od mięsa, które łączymy z keczupem, jajkiem i przyprawami (sól, pieprz, majeranek).
Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry (ja poszłam na łatwiznę i polecam tarkę, na której szatkujemy ogórki na mizerię), pieczarki też w plastry, cebule w piórka. Naczynie do zapiekania smarujemy (mało oszczędnie) olejem lub oliwą. Na spodzie układamy pierwszą warstwę ziemniaków, na nich cebulę i posypujemy przyprawami. Następnie pieczarki, które także doprawiamy i od razu na nich układamy naszą mięsną masę. Kolej na pozostałą część ziemniaków, ktore znów posypujemy przyprawami. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni i przechodzimy do ostatniego etapu przygotowań. Czas na sos śmietanoowo-serowy. Tym razem śmietanę łączymy z jajkiem, mlekiem i startym serem. Wszystko mieszamy i zalewamy wierzch zapiekanki.
Na koniec posypujemy lekko bułką tartą. Wszystko wkładamy do piekarnika na ok. 60-80 min.
Smacznego:)
Źródło:http://slodkiezdania.blogspot.com/2015/03/zapiekanka-ziemniaczana-z-miesem.html