ßßß
Cookit - przepis na Pulpety w sosie koperkowym + film
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pulpety w sosie koperkowym + film
Składniki
Mięso mielone
Cebula
Masło
Jajko
Bułka tarta
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz
Bulion
Śmietana 18%
Mąka
Koperek
Ziemniak
Maślak
Wykonanie
Pulpety w aromatycznym sosie
koperkowym
są idealną propozycją na obiad. Podane z
ziemniakami
i surówką smakują wybornie, można je również podać z
kaszą
. Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne.
składniki na 3 porcje40 dag
mięsa mielonego
cebula
łyżka
masła
jajko
4 łyżki
bułki tartej
szczypta
gałki muszkatołowej
sól
pieprz
sos3 szklanki
bulionu
( może być z kostki )200 g
śmietany 18%
2 łyżki
mąki
pęczek
koperku
przepis
Cebulę
drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym
maśle
.
Mięso mielone
wkładamy do miski , dodajemy zrumienioną
cebulkę
,
bułkę tartą
i
jajko
, doprawiamy
solą
,
pieprzem
i
gałką muszkatołową
. Masę
mięsną
wyrabiamy dłonią a następnieformujemy pulpety wielkości
orzecha włoskiego
.Do garnka wlewamy
bulion
i gotujemy w nim pulpety około 15 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową.
Koperek
drobno siekamy .Do miski przekładamy
śmietanę
, dodajemy
mąkę
i dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy chochlę
wywaru
z pulpetów i jeszcze raz dokładnie rozrabiamy ze
śmietaną
i
mąką
.Do
wywaru
wrzucamy posiekany
koperek
i gotujemy około 5 minut , dodajemy
śmietanę
i cały czas mieszamy żeby nie zrobiły się grudki .Podajemy z
ziemniakami
i surówką.
Źródło:
http://smakowitedania.blogspot.com/2013/09/pulpety-w-sosie-koperkowym-film.html
Przepisy powiązane
Pulpeciki ala IKEA
Jajka w koszulce, sos koperkowy i ziemniaki
TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM
SZWEDZKIE KLOPSIKI
Kotlety ziemniaczane z orzechami
Składniki powiązane (0)