ßßß Cookit - przepis na Indyjski kurczak w sosie curry - Chicken vindaloo

Indyjski kurczak w sosie curry - Chicken vindaloo

nazwa

Wykonanie

To chyba moje pierwsze spotkanie z kuchnią indyjską bo wcześniej żadnego curry nie gotowałam, nie jadłam też nic takiego w restauracji. Gdy dostałam przepis od Kasi musiałam najpierw skompletować przyprawy bo nie wszystkie miałam w domu. Jednak właściwie wszystko udało mi się dostać w pobliskim sklepie czyli kuchnia niby odległa a składniki nie takie znowu egzotyczne :)
Zastanawiałam się jakiego mięsa użyć bo miałam do wyboru wołowinę, wieprzowinę kurczaka lub rybę. Z racji szybkości przygotowania wybrałam kurczaka inne rodzaje zostawiając sobie na inne okazje.
Vindaloo razem ze mną i Kasią gotowały jeszcze Ola i Joasia - czyli ten sam team co przy poprzednim daniu jakim była wołowina po burgundzku .
Vindaloo to popularne na całym świecie danie indyjskie, ale właściwie to pochodzi z Portugalii i do Indii, wieki temu, przywieźli je właśnie Portugalczycy. Pierwotnie było przygotowywane wedle europejczyków z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością czosnku. Mieszkańcy regionu Goa dopasowali je jednak do własnych smaków i gustu dodając mnóstwo aromatycznych przypraw. Czasami razem z mięsem dusi się także ziemniaki, ale te zostały jakby przypisane daniu przez pomyłkę - w języku hindi słowo "aloo" oznacza ziemniaka. Vindaloo (vindalho, vindallo) to jedno z najostrzejszych curry kuchni indyjskiej.
czas przygotowania : 40 minut + ok. 3 - 4 godziny marynowanie
składniki na 4 porcje :
5 niedużych udek z kurczaka - w sumie po odjęciu kości i skóry zostało 700 g mięsa
MARYNATA - 1 cebula biała
2 duże ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru ok. 2 - 3 cm
sok wyciśnięty z jednej limonki
2 łyżeczki octu winnego białego
1 płaska łyżeczka kurkumy mielonej
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
3 łyżeczki garam masala - u mnie bombaj masala
1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarnach
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
1 łyżeczka gorczycy białej z ziarnach
SOS - 2 duże łyżki masła klarowanego
1 cebula
kawałek kory cynamonu, ok. 6 - 8 cm
1 puszka pomidorów krojonych w soku pomidorowym
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego w ziarnach
1/2 łyżeczki płatków chili - u mnie przyprawy ognistej
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
do smaku - sól, cukier trzcinowy
do podania - ryż basmati, gęsty dobry jogurt naturalny, świeża kolendra
sposób przygotowania : ponieważ miałam całe udka więc musiałam je po umyciu i osuszeniu wytrybować czyli oddzielić mięso od kości. Usunęłam też skórę a czyste mięso pokroiłam w dużą kostkę, wrzuciłam do miski. Można użyć filetów z udek lub piersi krojąc je tak jak ja albo zostawiając w całości. Można też użyć kawałków z kością.
MARYNATA - przyprawy w ziarnach rozdrobniłam - najlepiej zrobić to w moździerzu albo mikserze. Imbir oraz czosnek obrała, starłam na drobnych oczkach tarki. Wszystkie przyprawy wymieszałam z sokiem z limonki, czosnkiem, imbirem, octem winnym uzyskując pastę.
Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki, dodałam do mięsa. Dodałam też pastę przyprawową i dokładnie wszystko wymieszałam - tak żeby przyprawy oblepiły mięso. Przykryłam naczynie i odstawiłam na 3 - 4 godziny żeby kurczak się zamarynował.
SOS - w dużym rondlu rozgrzałam masło klarowane. Wrzuciłam na nie obraną i pokrojoną w pół plasterki drugą cebulę, zmielone tak jak wcześniej przyprawy oraz połamaną na 3 - 4 kawałki korę cynamonu. Smażyłam mieszając ok. 2 minut żeby przyprawy zaczęły uwalniać aromat. Dodałam mięso razem z marynatą i smażyłam kilka minut na bardzo silnym ogniu. Następnie dolałam posiekane pomidory razem z sokiem - jeśli ktoś woli może dodać zamiast nich trochę wody. Dusiłam mięso ok. 30 minut. Kawałki z kością trzeba dusić dłużej. Pod koniec doprawiłam całość do smaku ok. 1 łyżeczka cukru i solą.
Podałam z ugotowanym ryżem basmati, świeżą kolendrą i jogurtem naturalnym w oddzielnej miseczce dla złagodzenia smaków bo danie jest dość ostre.
Było bardzo aromatycznie i ostro, ale nam smakowało. Cieszę się bo to zawsze coś innego i nowego. Robi się łatwo i można takim daniem popisać się przed znajomymi podając vindaloo w niedużych miseczkach.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/03/indyjski-kurczak-w-sosie-curry-chicken.html