Wykonanie
Prezydentowa
Kasia namówiła mnie na wspólne gotowanie vindaloo. Spróbujcie koniecznie. Bardzo wiele smaków, mocne aromaty. Jak danie prezentuje się u innych możecie zobaczyć u: Kasi, Izy i Asi .3
piersi kurczaka lub piersi i wyluzowane udka pokrojone w większą kostkęmarynata do
mięsa:2 ząbki
czosnkuok. 2-centymetrowy kawałek
imbiruświeżo wyciśnięty
sok z limonki2 łyżeczki
białego octu winnego1 średnia
cebulapół łyżeczki
kurkumy3 łyżeczki
garam masala1 płaska łyżeczka
kminu rzymskiego1 łyżeczka ziaren
kolendrypół łyżeczki
pieprzu kajeńskiego1 łyżeczka ziaren
gorczycysos:2 duże łyżki sklarowanego
masła (ghee)1 średnia
cebula, pokrojona w półkrążkikawałek laski
cynamonu, połamanej na 3-4 części1 filiżanka świeżych
pomidorów pokrojonych w kostkę lub mała puszka krojonychpół płaskiej łyżeczki
kminu rzymskiegopół łyżeczki
płatków chili1 płaska łyżeczka
papryki słodkiejsól morska do smakuświeża
kolendra do przybraniapół łyżeczki
cukru trzcinowego
Marynata:
cebulę kroimy w półplasterki, niezbyt grube, wrzucamy do miski, w której będzie się marynował
kurczak. Wszystkie całe
przyprawy z marynaty miażdżymy w moździerzu, z
czosnku i
imbiru robimy pastę, dodajemy
sok z limonki,
ocet winny i łączymy wszystko razem. Następnie mieszaniną i pokrojoną
cebulą pokrywamy dokładnie kawałki
mięsa, marynujemy w lodówce przez minimum 3-4 h, ja marynowałam całą noc. Po tym czasie w szerokim garnku lub wysokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy
masło ghee, wrzucamy kawałki
cynamonu i pozostałe suche
przyprawy -
kmin,
chili, papryczkę suszoną oraz
cebulę i smażymy na dość mocnym ogniu, aż
przyprawy zaczną pachnieć, ale nie dłużej niż 1-2 minuty. Dodajemy
kurczaka z cała pozostałą w misce marynatą i cały czas mieszając smażymy dalej nie zmniejszając ognia przez 5 minut. Następnie na patelnię dodajemy
pomidory i zmniejszamy ogień na mały. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy
cukier i szczyptę
soli. Przekładamy do miseczek i posypujemy posiekaną
kolendrą, można dodać nieco
jogurtu.