ßßß Cookit - przepis na Kurczak vindaloo

Kurczak vindaloo

nazwa

Wykonanie

Danie to pochodzi z indyjskiego regionu Goa, jednak swoje korzenie ma w kuchni portugalskiej. Jak wszystkie dania kuchni idyjskiej w sklad tego dania wchodzi wiele przypraw, dzieki czemu mieso jest miekkie, soczyste i aromatyczne.
Wraz ze mna danie to przygotowaly Mirabelka i Siaska .
Składniki:
2 piersi z kurczaka
4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
2 centymetry świeżego, startego imbiru
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
2 łyżki octu z białego wina
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropli soku z cytryny
1 duża cebula
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka płatków chili
0,5 łyżeczki soli
2cm laski cynamonu
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W misce przygotować marynetę - wymieszać czosnek i ibir, sok z cytryny i ocet winny z przyprawami (garam masalą, kolendrą, kminem, pieprzem kajeńskiem i gorczycą) i oliwą. Do marynaty dodać pierś z kurczaka pokrojną w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aż przyprawy pokryją mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Na patelni rozgrzać olej i przesmazyć na nim cynamon, nasiona kminu i płatki chili, po chwili dodać drobniutko posiekaną cebulę. Wszystko smażyć na niedużym ogniu aż cebula zmięknie i lekko zbrązowieje. Dodać zamarynowanego kurczaka, wymieszać i dusić przez kilkanaście minut lub do czasu aż kurczak będzie usmażony.
Podawać z chlebkiem nan.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/03/kurczak-vindaloo.html