ßßß
Składniki:2 piersi z kurczaka4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę2 centymetry świeżego, startego imbiru1 łyżeczka przyprawy garam masala1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka mielonego kminu0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego0,5 łyżeczki ziaren gorczycy2 łyżki octu z białego wina3 łyżki oliwy z oliwekkilka kropli soku z cytryny1 duża cebula1 łyżeczka nasion kminu1 łyżeczka płatków chili0,5 łyżeczki soli2cm laski cynamonuoliwa do smażenia
Przygotowanie:W misce przygotować marynetę - wymieszać czosnek i ibir, sok z cytryny i ocet winny z przyprawami (garam masalą, kolendrą, kminem, pieprzem kajeńskiem i gorczycą) i oliwą. Do marynaty dodać pierś z kurczaka pokrojną w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aż przyprawy pokryją mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin.Na patelni rozgrzać olej i przesmazyć na nim cynamon, nasiona kminu i płatki chili, po chwili dodać drobniutko posiekaną cebulę. Wszystko smażyć na niedużym ogniu aż cebula zmięknie i lekko zbrązowieje. Dodać zamarynowanego kurczaka, wymieszać i dusić przez kilkanaście minut lub do czasu aż kurczak będzie usmażony.Podawać z chlebkiem nan.
Smacznego!