Wykonanie
Danie to pochodzi z indyjskiego regionu Goa, jednak swoje korzenie ma w kuchni portugalskiej. Jak wszystkie dania kuchni idyjskiej w sklad tego dania wchodzi wiele przypraw, dzieki
czemu mieso jest miekkie, soczyste i aromatyczne.Wraz ze mna danie to przygotowaly Mirabelka i Siaska .

Składniki:2
piersi z kurczaka4 ząbki
czosnku wyciśnięte przez praskę2 centymetry świeżego, startego
imbiru1 łyżeczka
przyprawy garam masala1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonego
kminu0,5 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego0,5 łyżeczki ziaren
gorczycy2 łyżki
octu z
białego wina3 łyżki
oliwy z oliwekkilka kropli
soku z cytryny1 duża
cebula1 łyżeczka nasion
kminu1 łyżeczka
płatków chili0,5 łyżeczki
soli2cm laski
cynamonuoliwa do smażenia

Przygotowanie:W misce przygotować marynetę - wymieszać
czosnek i
ibir,
sok z cytryny i
ocet winny z
przyprawami (
garam masalą,
kolendrą,
kminem,
pieprzem kajeńskiem i
gorczycą) i
oliwą. Do marynaty dodać
pierś z kurczaka pokrojną w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aż
przyprawy pokryją
mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin.Na patelni rozgrzać
olej i przesmazyć na nim
cynamon, nasiona
kminu i
płatki chili, po chwili dodać drobniutko posiekaną
cebulę. Wszystko smażyć na niedużym ogniu aż
cebula zmięknie i lekko zbrązowieje. Dodać zamarynowanego
kurczaka, wymieszać i dusić przez kilkanaście minut lub do czasu aż
kurczak będzie usmażony.Podawać z
chlebkiem nan.

Smacznego!