Wykonanie
Nie jestem największą fanką kuchni indyjskiej, ale od czasu do czasu, lubię jakieś urozmaicenie w menu. W oryginalnym przepisie , który znalazłam w jakiejś gazecie było
curry, które ja pominęłam. Podałam z
ryżem basmati i świeżym
pieczywem naan ,
Pieczywo można samemu upiec – PRZEPIS KLIK . Przepis wymaga spędzenia dłuższej chwili w kuchni , ale warte czekania. Sosu można przygotować więcej i przechowywać w lodówce. Polecam.

SKŁADNIKI:sos balti:
kolendra 1/2 łyżeczki
kminek 1/2 łyżeczki
koper 1/2 łyżeczki
masło 2 łyżki
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
imbir świeży tarty 2 łyżeczki
chilli w proszku 1/2 łyżeczki
kurkuma 1/2 łyżeczki
pomidory w puszce 1 sztdo smażenia:
pierś z kurczaka 1/2 kg
olej słonecznikowy 3 łyżki
papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
cynamon 1/4 łyżeczki
kminek mielony 1/2 łyżeczki
kardamon 1/4 łyżeczki
papryka czerwona 1/2 szt
papryka zielona 1/2 szt
zielone chilli 1 małe – można zrezygnować
garam masala 1/2 łyżeczki
woda 100 ml (opcjonalnie)
pomidory świeże 2 sztPRZYGOTOWANIE:Pierwszym etapem jest przygotowanie sosu balti: Na suchą patelnię z grubym dnem wsypać ziarna
kolendry,
kminku i
kopru. Podsmażać około 2 minut. Następnie przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozpuścić
masło, podsmażyć na nim pokrojona w bardzo drobna kostkę
cebule oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Powinny być szkliste. Dodać starty
imbir , podsmażone ziarna oraz
chili w proszku i
kurkumę. Dokładnie wymieszać, tak aby nie przywarło do patelni. Dodać na patelnię
pomidory z puszki, zmniejszyć ogień i podsmażać ok 10 minut. Po tym czasie zmiksować wszystko ponownie przełożyć na patelnię, zmniejszyć ogień do min, przykryć pokrywka i dusić ok 40 minut od czasu do czasu mieszając.
Kurczaka pokroić w większą kostkę. Podsmażyć na gorącym
oleju słonecznikowym. Ściągnąć z patelni. Następnie przełożyć na nią
paprykę mieloną słodką ,
cynamon,
kminek mielony,
kardamon ,
garam masala. Dodać pokrojoną w drobną kostkę
paprykę czerwoną i zieloną, pokrojone
pomidory oraz bardzo drobno posiekane
chilli. Podsmażać ok 4-5 minut. Przełożyć do sosu balti , dodać
kurczaka i wymieszać. Gotować na małym ogniu ok 5 minut. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać gorącej
wody podczas łączenia warzyw z sosem balti. Podałam z
ryżem basmati oraz świeżym
pieczywem naan. Sos można posypać świeżą
kolendrą. Smacznego:)