ßßß
SKŁADNIKI:sos balti:kolendra 1/2 łyżeczkikminek 1/2 łyżeczkikoper 1/2 łyżeczkimasło 2 łyżkicebula 1 sztczosnek 2 ząbkiimbir świeży tarty 2 łyżeczkichilli w proszku 1/2 łyżeczkikurkuma 1/2 łyżeczkipomidory w puszce 1 sztdo smażenia:pierś z kurczaka 1/2 kgolej słonecznikowy 3 łyżkipapryka słodka mielona 1/2 łyżeczkicynamon 1/4 łyżeczkikminek mielony 1/2 łyżeczkikardamon 1/4 łyżeczkipapryka czerwona 1/2 sztpapryka zielona 1/2 sztzielone chilli 1 małe – można zrezygnowaćgaram masala 1/2 łyżeczkiwoda 100 ml (opcjonalnie)pomidory świeże 2 sztPRZYGOTOWANIE:Pierwszym etapem jest przygotowanie sosu balti: Na suchą patelnię z grubym dnem wsypać ziarna kolendry, kminku i kopru. Podsmażać około 2 minut. Następnie przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozpuścić masło, podsmażyć na nim pokrojona w bardzo drobna kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Powinny być szkliste. Dodać starty imbir , podsmażone ziarna oraz chili w proszku i kurkumę. Dokładnie wymieszać, tak aby nie przywarło do patelni. Dodać na patelnię pomidory z puszki, zmniejszyć ogień i podsmażać ok 10 minut. Po tym czasie zmiksować wszystko ponownie przełożyć na patelnię, zmniejszyć ogień do min, przykryć pokrywka i dusić ok 40 minut od czasu do czasu mieszając.Kurczaka pokroić w większą kostkę. Podsmażyć na gorącym oleju słonecznikowym. Ściągnąć z patelni. Następnie przełożyć na nią paprykę mieloną słodką , cynamon, kminek mielony, kardamon , garam masala. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną i zieloną, pokrojone pomidory oraz bardzo drobno posiekane chilli. Podsmażać ok 4-5 minut. Przełożyć do sosu balti , dodać kurczaka i wymieszać. Gotować na małym ogniu ok 5 minut. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać gorącej wody podczas łączenia warzyw z sosem balti. Podałam z ryżem basmati oraz świeżym pieczywem naan. Sos można posypać świeżą kolendrą. Smacznego:)