Wykonanie
Składniki (2 porcje):2
piersi z kurczaka5 dużych
pieczarek1
cebula1
pomidor1-3
zielone chilli3 ząbki
czosnku2 cm
imbiru0,5 łyżeczki
kurkumyszczypta
chili w proszku2 łyżeczki
kolendry w proszku1 łyżeczka
kminku1 łyżeczka
papryki słodkiej½ łyżeczki
pieprzu czarnego2 łyżki
mleka kokosowego0,5 szklanki
oleju
Z
cebuli,
imbiru,
zielonego chilli i
czosnku tworzymy w blenderze pastę. Na patelni rozgrzewamy
olej. Dodajemy
kminek, a następnie
cebulę. Gotujemy na średnim ogniu, aż
cebula się zrumieni. Posypujemy
solą oraz
kurkumą i dobrze mieszamy.Po 2 minutach dodajemy resztę przypraw - czerwone
chili w proszku,
kolendrę,
paprykę i
pieprz czarny. Dobrze mieszamy i gotujemy wszystkie składniki razem przez minutę. Teraz dodajemy
kurczaka pokrojonego w kostkę o
boku 1 cm i smażymy, aż nie będzie surowy. Dodajemy
pieczarki, umyte i pokrojone w plasterki kapelusze i dobrze całość mieszamy. Gotujemy przez 3-4 minuty na średnim ogniu.Następnie dodajemy
mleko kokosowe i obrane ze skóry przetarte na tarce
pomidory. Całość doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy bardzo gorące, najlepiej ze świeżo ugotowanym
ryżem. Jeśli mamy taką możliwość, dekorujemy świeżą
kolendrą.