Kuchnia indyjska jest mi obca. Rzadko coś z niej gotuję, chociaż bardzo mi smakuje.Smaki przeplatają się, całość jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca.Podobno samo vindaloo jest dla wymagających smakoszy. Nie każdy gustuje w takich smakach.Dla mnie strzał w dziesiątkę. I chociaż potrawa wymaga od nas czasu, efekt jest jego wart. Korzystałam z przepisu z Kuchni Prezydentowej.W wirtualnej kuchni gotowałam zMirabelka - http://mirabelkowy.blogspot. com/Martynosia - http://codzienne-gotowanie. blogspot.co.uk/1 pierś z kurczakamarynata do mięsa1cm imbiru1/2 cebuli1 ząbek czosnku3 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka octu winnego1/2 łyżeczki kurkumy2 łyżeczki garam masala1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1/2 łyżeczki ziaren kolendry1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego1/2 łyżeczki ziaren gorczycysos1 łyżka sklarowanego masła (ghee)1/2 średnia cebulakawałek laski cynamonu1/2 puszki pomidorów krojonych1/3 łyżeczki kminu rzymskiego1/3 łyżeczki chilli1/2 łyżeczki papryki słodkiejsól morska do smakuszczypta cukruświeża kolendra do przybrania+ ryż i jogurt naturalnySkładniki na marynatę wymieszać. Kurczaka pokroić w kostkę. Zamarynować i odstawić do lodówki na kilka godzin.Na patelni z masłem ghee smażymy cynamon, cebulę i przyprawy. Smażymy około 2min.Na patelnię dodajemy kurczaka i smażymy 5min ze wszystkich stron. Dodajemy cukier, sól i pomidory. Dusimy 20min na małym ogniu.Podajemy z ryżem, jogurtem naturalnym i kolendrą.