Wykonanie
Pin It

Dzisiaj na blogu relacja fotograficzna z warsztatów kulinarnych, które odbyły się pod hasłem "Kuchnia w parze ze zdrowiem" w Bosch Akademia Smaku w Warszawie.

Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem"W ubiegły piątek 5 grudnia odbyły się się warsztaty kulinarne Akademii Smaku organizowane przez
markę Bosch. Spotkanie miało miejsce w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie. Tematem przewodnim spotkania była " Kuchnia w parze ze zdrowiem".Warsztaty były poświęcone zdrowej, kolorowej i urozmaiconej kuchni, która współgra z naszym organizmem.Ekspertem spotkania była Ewa Sypnik-Pogorzelska - specjalistka ds. żywienia człowieka i dietetyk z pasją, a także propagatorka zdrowego, mądrego i racjonalnego odżywiania. Opowiadała nam
miedzy innymi o zaletach gotowania na parze. Tradycyjne gotowanie w wodzie np. warzyw pozbawia je sporej ilości ważnych składników mineralnych i witamin, a
wodę przecież wylewamy. Dlatego doskonałym rozwiązaniem tego problemu jest gotowanie na parze. U nas w domu wszystkie warzywa zawsze gotuję w parowarze. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy specjalna metalowa nakładka do gotowania na parze albo nawet zwykły metalowy durszlak. Jeśli raz spróbujecie
kalafiora,
brokułów lub
ziemniaków ugotowanych na parze nie będziecie już chcieli wrócić do tradycyjnej metody gotowania.

W przygotowaniu potraw pomagał nam Tomasz Szymański - Doradca Kulinarny Bonduelle.W menu warsztatów pojawiły się :
sałatka z
brokułem,
mango, wędzonym
kurczakiem, dressingiem
jogurtowym i
morwą białąprażona
cieciorka na słodko z
cynamnempasta z
fasoli z dodatkiem suszonych
śliwek i
jabłekzupa-krem z
groszku z
trawą cytrynową i
mlekiem kokosowympieczone wegetariańskie burgery z
fasoli i
batatówciasto
czekoladowe z
czerwoną fasoląkoktajle z
kukurydzy z
pomarańczą i
bananem
Hitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze
groszku, z dodatkiem
pora,
zielonej sałaty,
mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z
białej fasoli i pieczonych
batatów, podany w pełnoziarnistej
bułce z dodatkiem
awokado i
ostrego sosu ajvar. Te dwie pozycje wkrótce pojawią się na blogu.









