Wykonanie
Święta, święta… szybko przyszły i jakoś szybko mijają. Za to zawsze wraz z nimi przychodzą chwile spokoju i czasu spędzonego z rodziną. Tego mi często brakuje w ciągu zwykłego tygodnia nauki, dlatego też korzystam z wolnych, świątecznych dni jak najlepiej.Jedyna weganka w rodzinie… I co tu zjeść? Inni objadają się
kiełbasą, jedzą żurek z
mięsem, zajadają do
kawy słodkie
bezowe ciasta i inne kremowe wypieki, a do tego
jajka,
jajka,
jajka. Właśnie o to chodzi by zaskoczyć rodzinę wegańskimi potrawami i taki też był mój zamysł, zresztą zupełnie tak jak to było w Boże Narodzenie.Wielkanocne śniadanie – nie obyło się bez „jajek”. W moim wydaniu to bezjajeczna pasta, którą zajadałam się wraz z domowym
żytnim chlebem na zakwasie . W celu jej wykonania zrobiłam również wegański
majonez, który posmakował nawet mięsożercom. Wszystko z książki Jadłonomia, znakomitej Marty
Dymek .

wegański
majonez z
mleka sojowegovegan mayonnaise from soy milkprzepis / recipe

bezjajeczna pasta z
szczypiorkiem‚without-egg’ paste with chiveprzepis (z książki Marty):180g
tofu naturalnego

3 łyżki
majonezu1 łyżka posiekanego
szczypiorku2 łyżeczki
musztardy1-1 1/2 łyżeczki czarnej
soli (kala namak)łyżeczka
płatków drożdżowych1/2 łyżeczki
syropu z agawy (lub innej
słodyczy)spora szczypta
kurkumyspora szczypta
czarnego pieprzuWymieszać
majonez,
musztardę,
sól,
płatki drożdżowe,
syrop,
kurkumę oraz
pieprz.
Tofu pokroić na kawałki – rozdrobnić i zmiksować z resztą składników na gładką pastę. Wmieszać
szczypiorek i podawać. Smacznego!Upiekłam pasztet oczywiście – musi królować na wielkanocnym
stole i w tym roku to właśnie ten wegański był numerem jeden!Już sama nie wiem, który najlepszy –
soczewicowy z
żurawiną czy
śliwką, ma mocnego konkurenta.

warzywny pasztet doskonały – przepisvegetable perfect pate – recipeNa obiad wegański żurek – domowy od A do Z. Najpierw zrobiłam zakwas . Następnie
bulion, a
potem całą resztę, czyli żurek i pieczone
ziemniaki, z którymi był podawany. Jeśli ktoś lubi może dodać też wegańskie
kiełbaski czy wędzone
tofu. Ja postawiłam na same
ziemniaki i
marchew. Uważam, że nic więcej nie potrzeba, by poczuć ten wspaniały, lekko kwaśny smak tradycyjnego polskiego
żurku
wegański żurek na domowym zakwasie z pieczonymi
ziemniakamivegan easter soup with homemade sourdough with baked potatoesprzepis / recipeSłodkości! Nie było ich wiele w moim wykonaniu. Na Wielki Piątek, jak pamiętacie upiekłam
chałkę . Poza tym na
stole nie mogło zabraknąć babki, która w 100% pozytywnie mnie zaskoczyła – najlepsza jaką
jadłam, koniecznie wypróbujcie! Wilgotna, puszysta i mocno czekoladowa <3 Niestety nie miałam już wolnej formy (podłużnej, keksówki) na babkę, a tej okrągłej nie posiadam, także upiekłam ją w kształcie małej babeczki (do koszyczka) oraz dużego prostokątnego ciasta. Lecz nie kształt, a smak się liczy. Raczej was to nie zdziwi, że skorzystałam z przepisu kochanej Marty, aczkolwiek wprowadziłam trochę zmian, a do tego zrobiłam ją w jeszcze zdrowszej wersji.

czekoladowa babka orkiszowa z
burakiem i
jabłkiem z
czekoladowo-
kokosową polewąchocolate spelt „babka” (
cake) with beetroot and apple topped with chocolate-coconut icingSkładniki:

źródło i inspiracja, przepis z moimi zmianamisuche składniki :3 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej3/4 szklanki
kakao1 1/2 szklanki
ksylitolu2 łyżeczki
sody1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
solimokre składniki :jeden duży pieczony
burak – jedna szklanka pureeduże
jabłka – jedna szklanka
musu jabłkowego1/3 szklanki
oleju roślinnego (tu:
olej z
orzechów włoskich)1 szklanka
mleka roślinnego (tu:
sojowe)2 łyżki mielonego
siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej
wody1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub ziarna wydłubane z połowy
laski wanilii1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady, dokładnie posiekanej (tu: 85%)
Polewa czekoladowa:1/3 szklanki
mleczka kokosowego1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady (tu: 85%)Przygotowanie, za autorką (w nawiasie moje zmiany):Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W szklance połączyć
siemię lniane z ciepłą
wodą, pozostawić na kilka minut do spęcznienia. W międzyczasie w dużej misce połączyć wszystkie suche składniki; w mniejszej misce połączyć wszystkie mokre składniki (zmiksowałam upieczonego
buraka wraz z wydrążonym i posiekanym
jabłkiem z skórką, nie obierać!) razem z
siemieniem lnianym i porządnie je utrzeć na gładką emulsję.Mokre składniki dodać do suchych, pomieszać i dodać posiekaną
czekoladę. Następnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub na niskich obrotach miksera na gładkie ciasto. Dużą formę na babkę dokładnie naoleić (u mnie to duża forma na ciasto wyłożona papierem do pieczenia i mała silikonowa forma na babeczkę), wlać ciasto i piec około 55 – 65 minut lub do suchego patyczka. Przed wyjęciem ciasta nakłuć patyczkiem do szaszłyków, jeśli patyczek jest wilgotny dopiekać kilka kolejnych minut, aż do momentu kiedy będzie suchy po wbiciu.W międzyczasie w małym rondelku podgrzać
mleczko kokosowe z
czekoladą połamaną na kawałki, dokładnie wymieszać trzepaczką aż do uzyskania gładkiej polewy. Zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.Upieczone ciasto studzić pół godziny w foremce, po upływie tego czasu wyjąć z formy mocno w nią uderzając uchwytem noża lub drewnianą łyżką. Po wyjęcia z formy studzić przez co najmniej godzinę, kiedy będzie już całkiem wystudzone oblać polewą i podawać.Smacznego!Co jeszcze? No właśnie
jajka! Takie słodkie i zdrowe, takie pyszne! Zrobione z
migdałów oraz
orzechów makadamia, a do tego pełne słodkości
suszone figi . Nie brakuje też w nich
kokosa i aromatu
wanilii . Na koniec obtoczyłam je w
kakao .
kokosowo-
waniliowe „jajka” z
migdałów,
orzechów makadamia i suszonych fig obtoczone w
kakaococonut-vanilla „eggs” with almonds, macadamia nuts and dried
figs with cocoaSkładniki:szklanka
migdałów i
orzechów makadamia4 duże
suszone figi (namoczone przez chwilę w gorącej wodzie)2 łyżki wiórek
kokosowychmielona
waniliaNajpierw zmiksować
orzechy wraz z
kokosem i
wanilią. Następnie dodać posiekane, namoczone
figi i ponownie zmiksować. Masa powinna wyjść wilgotna i kleista. Formować dowolnej wielkości
jajka, które następnie obtoczyć w
kakao. Smacznego!Z przyjemnością zrobiłabym więcej potraw, ale myślę, że będzie do tego jeszcze niejedna okazja. Jak dla mnie było bardzo smacznie i miło, zresztą jest tak dalej – dziś Poniedziałek Wielkanocny. Bliskim też bardzo smakowały potrawy. Zaskoczyłam ich przede wszystkim babką z
burakiem. Tata polubił moją pastę i pierwszy raz w życiu spróbował
kaszę jaglaną (w postaci pasztetu) 😀 Cieszę się, że tak przyjemnie mijają te dni

poniedziałkowe śniadanie WielkanoceMonday Easter breakfastMiłego dnia i przyjemnego dalszego świętowania!
