ßßß
wegański, bezglutenowy(20x20 cm)ciasto:- 100 g mąki kukurydzianej- 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych- 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia- 4-5 łyżek syropu klonowego / syropu z agawy - lubisz bardziej słodkie ciasta użyj 5- 120 g oleju kokosowego- 80 g mleka roślinnego- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1/2 laski wanilii- szczypta soli himalajskiejW kąpieli wodnej rozpuszczam olej kokosowy. Dodaję mleko roślinne, syrop klonowy, pastę waniliową. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej wody i odstawiamy, by masa lekko przestygła. Dodaję mielone siemię lniane i dokładnie mieszam.Do dużej miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia. Dodaję zmielone orzechy włoskie i sól. Całość mieszam.Do suchych składników dodaję mokre i bardzo dokładnie mieszam.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej ciasto (będzie w postaci grudek ciasta). Za pomocą dłoni wyklejam ciastem blaszkę, łącznie z bokami (niecały 1 cm wysokości).Formę z ciastem wkładam do lodówki na ok. 30 min.W tym czasie piekarnik nagrzewam do 170 st. C.Schłodzone ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.masa orzechowo-chałwowa:- śmietana z dobrze schłodzonej 1 puszki mleka kokosowego (400 ml)- 50 g orzechów włoskich- 50 g orzechów laskowych, bez skórki- 3 łyżki pasty sezamowej tahina- 5-6 łyżek ksylitolu- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1/2 laski waniliiDo pojemnika blendera wrzucam podprażone na suchej patelni orzechy. Dodaję tahinę i pastę waniliową. Całość blenduję na gładką masę.Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z ksylitolem.Do masy orzechowej dodaję 1 łyżeczkę ubitej śmietany i całość dokładnie blenduję. Masę orzechową przekładam do miski z pozostałą śmietaną kokosową i całość delikatnie, ale dokładnie mieszam.Masę wykładam na wystudzony spód i wyrównuję.dodatkowo:- ok. 60 g gorzkiej czekolady- 1 łyżeczka sezamowej pasty tahina- 3 łyżki mleka roślinnego- 1 łyżeczka ksylitolu- do posypania: garść posiekanych orzechów laskowychMasę orzechowo-chałwową posypuję posiekanymi orzechami laskowymi.Czekoladę wraz z mlekiem, tahiną i ksylitolem umieszczam w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści mieszam ją dokładnie z pozostałymi składnikami, tak by uzyskać jednolitą, lśniącą masę.Całość wkładam do lodówki na min. 4 h.Smacznego!