Wykonanie
Niezwykle kruche ciasto, smak
chałwy,
orzechów,
czekolady ... Te kuszące zestawienie skupia jeden z moich ulubionych wegańskich i bezglutenowych mazurków . To słodka, uzależniająca przyjemności, idealna na Święta. O dziwo, bez dodatku rafinowanego
cukru !Mazurek to niewątpliwie słodka podstawa Wielkanocny. Zazwyczaj to dietetycznie grzeszne ciasto, które ma maksymalnie rozpieścić nasze
kubki smakowe. A co, jeśli obiecam Wam, że będzie pysznie, wyjątkowo i słodko, a jednocześnie zdrowo? Nie przekonani? A jeśli wypowiem trzy magiczne słowa -
chałwa,
orzechy,
czekolada ? :pPrzedstawiam Was na blogu przepis na mazurek
chałwowo-
orzechowy z
czekoladą . W dodatku wegański, bezglutenowy i pozbawiony
cukru . Zapewniam jednak, że nie jest on pozbawiony smaku. Smakuje... i to jak!

wegański, bezglutenowy(20x20 cm)ciasto:- 100 g
mąki kukurydzianej- 100 g mielonych
orzechów włoskich lub laskowych- 50 g
skrobi z tapioki / ziemniaczanej- 3 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia- 4-5 łyżek
syropu klonowego /
syropu z agawy - lubisz bardziej słodkie ciasta użyj 5- 120 g
oleju kokosowego- 80 g
mleka roślinnego- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1/2
laski wanilii- szczypta
soli himalajskiejW kąpieli
wodnej rozpuszczam
olej kokosowy. Dodaję
mleko roślinne,
syrop klonowy, pastę
waniliową. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej
wody i odstawiamy, by masa lekko przestygła. Dodaję mielone
siemię lniane i dokładnie mieszam.Do dużej miski przesiewam
mąki i
proszek do pieczenia. Dodaję zmielone
orzechy włoskie i
sól. Całość mieszam.Do suchych składników dodaję mokre i bardzo dokładnie mieszam.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej ciasto (będzie w postaci grudek ciasta). Za pomocą dłoni wyklejam
ciastem blaszkę, łącznie z bokami (niecały 1 cm wysokości).Formę z
ciastem wkładam do lodówki na ok. 30 min.W tym czasie piekarnik nagrzewam do 170 st. C.Schłodzone ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.masa
orzechowo-chałwowa:-
śmietana z dobrze schłodzonej 1 puszki
mleka kokosowego (400 ml)- 50 g
orzechów włoskich- 50 g
orzechów laskowych, bez skórki- 3 łyżki pasty sezamowej tahina- 5-6 łyżek
ksylitolu- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1/2
laski waniliiDo pojemnika blendera wrzucam podprażone na suchej patelni
orzechy. Dodaję tahinę i pastę
waniliową. Całość blenduję na gładką masę.Schłodzoną
śmietanę ubijam na sztywno z
ksylitolem.Do masy orzechowej dodaję 1 łyżeczkę ubitej
śmietany i całość dokładnie blenduję. Masę
orzechową przekładam do miski z pozostałą
śmietaną kokosową i całość delikatnie, ale dokładnie mieszam.Masę wykładam na wystudzony spód i wyrównuję.dodatkowo:- ok. 60 g
gorzkiej czekolady- 1 łyżeczka sezamowej pasty tahina- 3 łyżki
mleka roślinnego- 1 łyżeczka
ksylitolu- do posypania: garść posiekanych
orzechów laskowychMasę
orzechowo-
chałwową posypuję posiekanymi
orzechami laskowymi.
Czekoladę wraz z
mlekiem, tahiną i
ksylitolem umieszczam w kąpieli
wodnej. Gdy
czekolada się rozpuści mieszam ją dokładnie z pozostałymi składnikami, tak by uzyskać jednolitą, lśniącą masę.Całość wkładam do lodówki na min. 4 h.Smacznego!