ßßß
wegański, bezglutenowy bez cukru(20x20 cm)ciasto:- 100 g mąki kukurydzianej- 50 g mąki jaglanej- 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej- 25 g mąki ryżowej- 25 g dobrej jakości kakao- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia- 120-150 g syropu klonowego / syropu z agawy- 120 g oleju kokosowego- 80 g mleka roślinnego- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1/2 laski wanilii- szczypta soli himalajskiejW kąpieli wodnej rozpuszczam olej kokosowy. Dodaję mleko roślinne, syrop klonowy, pastę waniliową i sól. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej wody i odstawiamy, by masa lekko przestygła. Dodaję mielone siemię lniane i dokładnie mieszam.Do dużej miski przesiewam mąki, proszek do pieczenia i kakao. Całość mieszam.Do suchych składników dodaję mokre i bardzo dokładnie mieszam.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej ciasto (będzie w postaci grudek ciasta). Za pomocą dłoni wyklejam ciastem blaszkę, łącznie z bokami (niecały 1 cm wysokości).Formę z ciastem wkładam do lodówki na ok. 30 min.W tym czasie piekarnik nagrzewam do 170 st. C.Schłodzone ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 min.masa czekoladowa:- 1 dojrzałe awokado- 3 łyżki dobrej jakości kakao lub karobu- 3 łyżki ksylitolu- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1/2 laski wanilii- kilka kropel soku cytrynowego- szczypta soli himalajskiejWszystkie składniki wrzucam do miski i blenduję na gładką masę. Dodaję tyle mleka, by uzyskać pożądaną konsystencję.masa malinowa:- śmietana z dobrze schłodzonej 1 puszki mleka kokosowego (400 ml)- 50 g liofilizowanych malin- 100-120 g ksylitolu- 1 łyżeka oleju kokosowego, najlepiej ekstra virgin- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1/2 laski wanilii- 1 łyżeczka soku buraczanego (można pominąć)do dekoracji mazurka:- liofilizowane maliny- gorzka czekolada, drobno posiekanaDo pojemnika blendera wrzucam liofilizowane maliny, całość dokładnie blenduję na proszek.Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z ksylitolem.Do malin dodaję połowę ubitej śmietany, pastę waniliową, olej kokosowy, sok buraczany i całość dokładnie blenduję. Masę przekładam do miski z pozostałą śmietaną kokosową i całość delikatnie, ale dokładnie mieszam.Na ostygnięty spód mazurka wykładam masę czekoladową. Na nią kładę masę malinową i całość obficie posypuję liofilizowanymi malinami i gorzką czekoladą .Całość wkładam do lodówki na min. 4 h.Smacznego!