Wykonanie
Niezwykle kruche ciasto,
maliny,
czekolada ... Całość tworzy idealny wegański i bezglutenowy mazurek .
Słodycz idealną na Święta!Mazurek nie musi być zawsze grzesznie niezdrowym, kalorycznym
ciastem. W te Święta próbuję to udowodnić. Dziś na blogu postawiłam ekstremalnie malinowy, lekko kwaskowaty mazurek skrywający w sobie cienką warstwę
czekoladową zrobioną z...
awokado ! W dodatku, ciasto to jest wegańskie, bezglutenowe i pozbawione rafinowanego
cukru . To mazurek marzenie!

wegański, bezglutenowy bez
cukru(20x20 cm)ciasto:- 100 g
mąki kukurydzianej- 50 g
mąki jaglanej- 50 g
skrobi z tapioki / ziemniaczanej- 25 g
mąki ryżowej- 25 g dobrej jakości
kakao- 3 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia- 120-150 g
syropu klonowego /
syropu z agawy- 120 g
oleju kokosowego- 80 g
mleka roślinnego- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1/2
laski wanilii- szczypta
soli himalajskiejW kąpieli
wodnej rozpuszczam
olej kokosowy. Dodaję
mleko roślinne,
syrop klonowy, pastę
waniliową i
sól. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej
wody i odstawiamy, by masa lekko przestygła. Dodaję mielone
siemię lniane i dokładnie mieszam.Do dużej miski przesiewam
mąki,
proszek do pieczenia i
kakao. Całość mieszam.Do suchych składników dodaję mokre i bardzo dokładnie mieszam.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej ciasto (będzie w postaci grudek ciasta). Za pomocą dłoni wyklejam
ciastem blaszkę, łącznie z bokami (niecały 1 cm wysokości).Formę z
ciastem wkładam do lodówki na ok. 30 min.W tym czasie piekarnik nagrzewam do 170 st. C.Schłodzone ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 min.masa czekoladowa:- 1 dojrzałe
awokado- 3 łyżki dobrej jakości
kakao lub karobu- 3 łyżki
ksylitolu- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1/2
laski wanilii- kilka kropel
soku cytrynowego- szczypta
soli himalajskiejWszystkie składniki wrzucam do miski i blenduję na gładką masę. Dodaję tyle
mleka, by uzyskać pożądaną konsystencję.masa malinowa:-
śmietana z dobrze schłodzonej 1 puszki
mleka kokosowego (400 ml)- 50 g liofilizowanych
malin- 100-120 g
ksylitolu- 1 łyżeka
oleju kokosowego, najlepiej ekstra virgin- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1/2
laski wanilii- 1 łyżeczka soku buraczanego (można pominąć)do dekoracji mazurka:- liofilizowane
maliny-
gorzka czekolada, drobno posiekanaDo pojemnika blendera wrzucam liofilizowane
maliny, całość dokładnie blenduję na proszek.Schłodzoną
śmietanę ubijam na sztywno z
ksylitolem.Do
malin dodaję połowę ubitej
śmietany, pastę
waniliową,
olej kokosowy, sok buraczany i całość dokładnie blenduję. Masę przekładam do miski z pozostałą
śmietaną kokosową i całość delikatnie, ale dokładnie mieszam.Na ostygnięty spód mazurka wykładam masę
czekoladową. Na nią kładę masę
malinową i całość obficie posypuję liofilizowanymi
malinami i
gorzką czekoladą .Całość wkładam do lodówki na min. 4 h.Smacznego!