ßßß
wegański, bezglutenowy, bez cukruciasto:- 100 g mąki kukurydzianej- 100 g mąki jaglanej, użyłam Amarello- 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej- 2 łyżki karobu / można zastąpić dobrej jakości kakao- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia- 3-4 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy (jeżeli lubicie słodsze ciasta dajcie 4 lub nawet 5)- 150 g oleju kokosowego- 100 g mleka roślinnego- szczypta soli himalajskiejW kąpieli wodnej rozpuszczam olej kokosowy. Dodaję mleko roślinne i syrop klonowy. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej wody i odstawiam, by masa lekko przestygła. Dodaję mielone siemię lniane i dokładnie mieszam.Do dużej miski przesiewam mąki, proszek do pieczenia i karob. Dodaję sól i całość mieszam.Do suchych składników dodaję mokre i bardzo dokładnie mieszam.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej ciasto (będzie w postaci grudek ciasta). Za pomocą dłoni wyklejam ciastem blaszkę, łącznie z bokami (niecały 1 cm wysokości).Formę z ciastem wkładam do lodówki na ok. 30 min.W tym czasie piekarnik nagrzewam do 170 st. C na ok. 30 min.masa śliwkowo-karobowa:- 300 g domowych powideł śliwkowych- 3 łyżki karobu- 1 łyżka dobrej jakości kakao- 1 łyżeczka soku pomarańczowego- 1-2 łyżki ksylitolu - jego ilość zależy od słodkości naszych powideł- 1/5 łyżeczki mielonego cynamonu- szczypta soli himalajskiejdo posypania ciasta : orzechy włoskieWszystkie składniki przekładam do blendera i miksuję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dosładzam.Gotową masę wykładam na przestudzony spód. Całość posypuję orzechami włoskimi.Smacznego!