Wykonanie
Kolejna receptura z
serii Wielkanocnych tym razem pasztet. Danie, które w tym wielkim dniu na niejednym znajduję się na
stole. W naszym domu pieczemy pasztet drobiowy, przepisów na niego jest co niemiara a każdy dobry bo swój :) Receptura tego pasztetu jest moja autorska, lubię jedząc kolejne kęsy wyczuwać bukiet smaków,
ziół,
czosnku słodkiej
marchewki.
Kurczaka gotuję w ziołach aromatycznej
włoszczyźnie, aby stworzyć jak największą gamę smaku. Jedni lubią pasztet bardziej suchy a jedni taki co bardziej można rozsmarować ja jestem po środku tej konsystencji :)


SKŁADNIKI: porcja na dwie blachy do keksówki przepis autorskido
wywaru1
kurczak (mój był o wadze 1,8 kg) mogą być też 4 pałki
marchew 3 szt
seler pół większej sztuki
pietruszka korzeń 1 szt
por 1 szt
cebula 1 sztziarna
pieprzu ok 10 szt
ziele angielskie 6szt
liść laurowy 3 sztgałązkę
rozmarynukoperek pęczek
natkę pietruszki pęczek2 ząbki
czosnkubulionetki 3 łyżki (klik jak je zrobić )
sól jeżeli
wywar jest za mało słonydo pasztetu80 dag
wątróbki drobiowej4
żółtka plus osobno ubita piana z
białekcebula 2 duże1
bułkę namoczoną w wywarze
sól czarna (ma bardzo aromatyczny posmak ugotowanego
jajka) można użyć w zamian morskiej - do smakuświeżo zmielony
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa 1 płaską łyżeczkę
kardamon mielony pół łyżeczki
sos sojowy ciemny 1 łyżkę
majeranek 1 łyżkęząbek
czosnku2 łyżki
oliwy2 łyżki
masłaoliwa do smażenia
wątróbki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :-
kurczaka myję, dzielę na części wkładam do garnka zalewam zimną
wodą, dodaję obraną
włoszczyznę, opaloną
cebulę,
zioła,
czosnek,
przyprawy, bulionetki gotuje do czasu aż
mięso zmięknie, jeżeli jest nam
wywar za mało słony dosalam
solą (używam
soli himalajskiej, może być morska)-
między czasie na
oliwie smażę pokrojoną w kostkę
cebulę wraz z
wątróbką pod koniec obsmażania
solę ją oraz
pieprzę świeżo zmielonym
pieprzem, dodaję 2 łyżki
masła i podlewam 1 chochlą
wywaru, pozostawiam do wystygnięcia- w miseczce namaczam
bułkę gotowym
bulionem- ugotowane
mięso z kurczaka obieram z kości oraz skór-
mięso z kurczaka mielę z
wątróbką z namoczoną
bułką, oraz dodaję 2 ugotowane
marchewki z
wywary. Dolewam 250 ml
wywaru z kurczaka (do robota na raz się wszystko na raz się nie zmieści więc dzielę sobie na 2 porcję, aby dobrze wszytko przemielić )- do przemielonej masy dodaję
żółtka, 2 łyżki
oliwy doprawiam
przyprawami oraz startym
czosnkiem (ilości przypraw są podane wedle mojego smaku, trzeba dodawać pod swoje
kubki smakowe)- jeżeli pasztet wydaję się nam za suchy podlewamy jeszcze
wywarem- osobno ubijam
białka na sztywną masę i dodajemy ją do pasztetu delikatnie mieszając- wkładamy pasztet do wcześniej wysmarowanych tłuszczem oraz posypaną
bułką tartą foremekwyłożyłam na 3/4 wysokości mi wyszły dwie keksówki, ale to też zależy jaką lubimy wysokość pasztetu- nastawiamy piekarnik do 180 stopni- pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 50 minut (trzeba obserwować pod koniec, wedle naszego piekarnika)- wyjmujemy jeszcze ciepły z foremki i studzimyPasztet jest lekko wilgotny i nie jest za suchy, zjadając kawałek sięga się po następny, następny :))

Smacznego