Wykonanie
Jak powszechnie wiadomo, rośliny strączkowe są bardzo zdrowe, więc zachęcamy do wypróbowania kolejnego przepisu z
fasolką adzuki - drobną, czerwoną i o lekko słodkawo-
orzechowym smaku. Jako, że
fasolę trzeba długo gotować to polecam ugotować jej więcej i przygotować też inne danie np.
fasolę adzuki w pomidorach . Ugotowaną
fasolę można przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Natomiast po przygotowaniu tarty, zostaną nam niepotrzebne
białka jajek, więc od razu możemy zrobić sobie coś na deser (
migdałowe makaroniki). Zawsze stosuję taki "recykling" w kuchni ;)
Składniki:Ciasto:1 szklanka
mąki orkiszowej typ 7001
jajko½ łyżeczki
soli morskiejszczypta
oregano,
pieprzu100 g
masła (powinno być miękkie)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNadzienie:kilka plasterków
chudej szynki (wegetarianie pomijają)1 szklanka
fasoli adzuki½ dużej
czerwonej paprykiczerwona cebulaząbek
czosnkukilka plasterków
pomidoraprzyprawy:
sól morska ziołowa,
pieprzSos:200g chudego
twarogu w kostce½ szklanki
mleka3
żółtkaszczypta
soli morskiej,
pieprzu,
oregano,
tymianekPrzygotowanie:Nadzienie:
Fasolę przed gotowaniem należy namoczyć w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Następnie wylewamy
wodę z moczenia, płuczemy nasiona i gotujemy w "świeżej" wodzie ok. 45 minut pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie.
Fasolę solimy dopiero pod koniec (jeżeli osolimy wcześniej, wydłuży to czas gotowania).Na patelni, na minimalnej ilości
oleju podsmażamy pokrojoną
cebulę i
czosnek, następnie dodajemy pokrojoną
paprykę,
szynkę i dalej podsmażamy kilka minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowaną
fasolkę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Sos:W miseczce roztrzepujemy 3
żółtka widelcem, dodajemy pokruszony w ręce
twaróg,
mleko, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
oregano,
tymiankiem, a następnie energicznie mieszamy do połączenia się składników.Ciasto:Wszystkie składniki na ciasto łączymy drewnianą łyżką w misce (albo na stolnicy), następnie szybko zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę gładkie (jeżeli nie wychodzi, to można dodać troszkę zimnej
wody). Ciasto wkładamy do plastikowego pojemnika z pokrywką i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny (można nawet dłużej, np. dzień wcześniej). Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy go na okrągły placek wielkości formy od tarty i wykładamy nim formę. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (190st.) na ok. 15 minut.Wyjmujemy, nakładamy farsz i zalewamy przygotowanym sosem. Na wierzchu układamy kilka plasterków
pomidora i ponownie wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ok. 30 minut, aż się
tarta zarumieni.Smacznego!